Само 15 мениджъри на хедж фондове заедно са изкарали 12 милиарда долара миналата година благодарение на скока на акциите на технологични гиганти като Facebook и Microsoft. Нещо повече, петима от тях са направили по 1 милиард долара всеки през 2019 г. Макар повечето от тези печалби да отиват при техните клиенти, като правило тези водещи фондове взимат 20 процента комисиона за себе си – а в случая това могат да бъдат над 200 милиона долара.

Общото между всички тези топ мениджъри е, че са участвали в спекулации с акции на технологични компании. „Отличникът“ Крис Хон, генерирал най-висока печалба, е работил с акции на Alphabet и Microsoft. Инвестициите във Facebook и китайският търговски гигант Alibaba също са били доста изгодни миналата година, като акциите им са скочили с над 50 процента.

Интересно е, че известният спекулант Питър Тийл по-рано този месец продаде акции от Facebook на стойност 11 милиона долара, намалявайки до минимум участието си в социалния гигант. В един момент Тийл имаше акции на стойност около 9 милиарда долара в компанията. Въпреки това анализаторите очакват и през 2020 г. акциите на технологичните компании да растат.

Виж още: Яхтата на Гейтс: тука има, тука нема. Сега явно няма