Преди три години Google придоби Boston Dynamics заради роботите, които разработва компанията - те могат да ходят, тичат, скачат и да остават в изправено положение дори когато човек ги бута умишлено. Но сега Bloomberg съобщава, че Alphabet може да продаде Boston Dynamics, а сред имената на евентуалните купувачи личат компании като Amazon и Toyota.

Според доклада на Bloomberg ръководителите на Alphabet търсят начин да намалят огромното портфолио от амбициозни изследователски и развойни проекти. Те не виждат и как постиженията на производителя на роботи могат да достигнат до крайни търговски продукти. Един такъв шанс бяха евентуалните договори с военните на САЩ, но преговорите пропаднаха. 

 

Купувачите

Amazon инвестира сериозно в роботиката и през 2012 година плати 775 милиона щатски долара за Kiva Systems. Компанията разработи и множество роботизирани решения за подобряване на скоростта и ефективността на своите складове и е в челните редици на технологичните лидери, които настояват за развитие на доставките с безпилотни дронове.

Toyota, другият потенциален купувач, използва огромен набор от роботи в производствените си процеси и има интерес за развитие на своя изследователски институт.

Покупката на Boston Dynamics бе водена от Анди Рубин, който напусна Google през октомври 2014 година, а в момента е част от инкубатор с акцент именно върху роботиката. След напускането му Boston Dynamics се бореше да се интегрира добре с други проекти на Google, свързани с роботика.

Очаквайте скоро още подробности по темата.

Прочетете и това: Майкрософт България започва кампания за използването на лицензиран софтуер 

Тагове: