Тъй като компаниите за смартфони налагат все по-дълги политики за актуализация на телефоните, става все по-важно при покупката на нов апарат да се вземат предвид фактори като наличност на резервни части след продажбата и лекота на самостоятелния ремонт. В края на краищата, дори ако производителят на телефона ви обещава седемгодишна поддръжка на софтуера, дали хардуерът на телефона ви ще издържи толкова дълго? Има лесни стъпки, които можете да предприемете, за да удължите максимално живота на батерията, но не можете да направите много, за да удължите живота на  чипа за съхранение на телефона си. Като начало дори няма начин да разберете какъв е оставащият му живот. За щастие това ще се промени в актуализацията към Android 15.

От края на миналата година Google работи по извеждането на полезна информация за хардуера на телефона ви. Започна се с информация, свързана със здравето на батерията, като например дата на производство, брой цикли и състояние на батерията, които са полезни фактори, за да разберете кога е време да смените батерията на телефона си. Част от тази информация беше показана за кратко в страницата Настройки > За телефона > Информация за батерията, преди да бъде премахната в мартенската актуализация Android 14 QPR2, тъй като се предполага, че страницата е предназначена да бъде активирана само в предстоящия Pixel 8a и нататък.

Наред с информацията за състоянието на батерията Google планира да разкрие и информация за състоянието на компонента за съхранение на устройството. И двата набора от информация ще бъдат показани в новото приложение "Диагностика на устройството". Приложението "Диагностика на устройството" ще използва нов API за продължителността на живота на паметта в Android 15, който "връща оставащата продължителност на живота на вътрешното устройство за съхранение като цяло число в проценти". Ако API върне 90 например, това означава, че 90% от полезния живот на устройството за съхранение остава.

Въпреки че пачът, за който става дума по-горе, все още не е включен в AOSP, API вече е наличен и активиран в последната версия на Android 15 beta 1. Това е така, защото кръпката, която Google е изпратила в AOSP, вече е била включена във вътрешната кодова база на Google за Android, която компанията всъщност използва за създаване на своите Android билдове. Самият API просто прави информацията, която Android вече е събирал, достъпна за (системните) приложения.

В първоначалния пач се споменава също, че тази стойност е "предназначена за показване на потребителите", така че вероятно потребителите ще получат достъп до приложението за диагностика на устройства в бъдеща бета-версия. Въпреки това само някои устройства (като линията Pixel на самата Google) ще отчитат оставащия живот на паметта с детайлност 1%, докато други ще отчитат с по-малко точна детайлност 10%. За съжаление това означава, че стойността на оставащия живот на паметта няма да бъде полезна метрика за всяко устройство.

Това е, при условие че тя изобщо ще бъде налична, защото не всяко устройство ще поддържа показване на оставащия живот на паметта. Устройствата трябва да събират и споделят тази информация с операционната система Android чрез Health HAL. При устройства, които не правят това, API за срока на съхранение ще връща -1, което означава, че функцията не се поддържа. Дали дадено устройство поддържа този API, зависи от OEM производителя или доставчика на чипа за съхранение, тъй като понастоящем Google не изисква устройствата да го поддържат. Ако обаче имате устройство Pixel с Android 15, API за срока на съхранение се поддържа напълно и ще се използва от приложението за диагностика на устройствата, за да ви покаже оставащия срок на съхранение на чипа за съхранение на вашето устройство Pixel.

Снимка: Unsplash/Android Authority

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате

 

 

Тагове: