Вицепремиерът на Украйна призова Apple да спре продажбите на продукти в Русия и да затвори App Store. В писмо до главния изпълнителен директор Тим Кук вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров пише, че Apple трябва „да спре да доставя услуги и продукти на Apple на Руската федерация“. Искането идва, докато Русия продължава инвазията си в Украйна.

Федоров, който също наблюдава цифровите операции в страната, сподели копие от писмото в публикация в Twitter вчера следобед, призовавайки Apple да „подкрепи пакета от санкции на правителството на САЩ“. Той продължи, като отбеляза в самото писмо, че Apple трябва не само да спре продажбата на хардуер и услуги на Apple в Русия, но и да блокира достъпа до App Store.

Ако Apple предприеме тези действия, Федоров смята, че това ще „мотивира младежта и активното население на Русия да спрат с реални усилия позорната военна агресия“. Към момента Apple управлява Apple Store Online в Русия, както и руска версия на App Store. Също така на местно ниво продава софтуер и услуги в страната.

Освен това миналата година Apple се съгласи да спазва новия руски закон, който изисква местните приложения да се предлагат по време на настройката на нов iPhone или iPad. След като завърши нормалната настройка на iPhone, iOS вече насочва потребителя към специална колекция от приложения в App Store.

Докато Съединените щати и други страни обявиха санкции срещу Русия, засега мерките не изглежда да повлияят на продажбите и наличността на хардуер и софтуер на Apple в страната. Санкциите означават, че на американските производители не е разрешено да изнасят определени стоки за Русия, но Apple изглежда не е засегната от поне този първоначален кръг от рестрикции.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се обърна към обществеността през Twitter в четвъртък вечерта, за да заяви, че Apple прави всичко възможно за своите екипи и също така ще подкрепя местните хуманитарни усилия.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: