Малък флот от космически кораби от Обединените арабски емирства, Китай и САЩ ще достигне Марс този месец след изстрелването им от Земята миналата година. Маршът до Червената планета бележи маратон от постижения: това е първият полет на ОАЕ в Дълбокия космос, първият независим опит на Китай да кацне на Марс и първият опит на NASА за използване на марсиански хеликоптер.

Редкият конвой от космически кораби, свързани с Марс, излетя от Земята в кратък, приблизително двумесечен прозорец миналото лято, когато Земята и Марс се наредиха точно в орбитите си около Слънцето. Това изравняване на планетите се случва само веднъж на всеки две години и три държави се възползваха от него през 2020 г., точно когато космическото пространство се прояви отново като площадка за научни открития и прояви на национална мощ.

„Тези правителства изпълняват тези мисии в името на проучванията“, каза Бил Най, главен изпълнителен директор на Планетарното общество (и известен още като The Science Guy), пред The ​​Verge. „Както обичаме да казваме, няма бизнес аргументи за изследване на марсианския реголит.“

Първият на линия, който ще достигне Марс този месец, е орбиталният апарат Hope на ОАЕ. След изстрелването преди седем месеца на японска ракета H-IIA сондата с размер на автомобил Hope ще пристигне в орбитата на Марс на 9 февруари. Тя ще прекара близо две години в изследване на атмосферата на планетата, за да проучи ежедневните промени в марсианското време. Това поставя ОАЕ на път да бъде първата арабска държава, която е разположила междупланетна сонда и да се присъедини към малка група космически държави, които са направили същото.

От около шест години екипът на мисията на Hope от около 450 души проектира и тества космическия кораб. Програмата има бюджет от 200 милиона долара от Космическия център Мохамед бин Рашид и работи с екипи от Университета на Колорадо Боулдър, Университета на Аризона и Калифорнийския университет Бъркли.

Докато всяка мисия има свои индивидуални етапи и цели, флотилията от космически кораби колективно открива нова ера в изследванията на Марс. С пристигането на тези мисии ловът за извънземен живот е в пълна сила. ОАЕ, Китай и NASА се надпреварват да получат по-добро разбиране за свят, за който се смята, че е имал живот в някакъв момент от далечното минало или евентуално в настоящето. С Tianwen-1, анализиращ потенциалните подпочвени зони на древния живот, Hope, сканиращ марсианската атмосфера, и Perseverance, събиращ проби от скалите, отговорът може да дойде скоро.

Снимка: shutterstock

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

Тагове: