Google ще премести производството на своите смартфони Pixel от Китай във Виетнам. Гигантът желае да избегне по-високите производствени разходи в Китай, както и заради притеснения, че тарифите на президента Тръмп върху китайските стоки ще увеличат цените на телефоните. Това не е първият път, когато Google напуска Китай. По-рано тази година компанията вече премести термостатите Nest и сървърния си хардуер в Тайван и Малайзия отново заради тарифите. Това, което засега не е ясно, е кой партньор ще избере Google за произвеждането на Pixel телефоните във Виетнам. Най-вероятно това ще бъде FIH Mobile – подразделение на Foxconn, което вече купи от Microsoft старата фабрика на Nokia във Виетнам. Тази информация се потвърждава задочно от друг скорошен слух, че Google планира да трансформира стар завод на Nokia за производството на собствени телефони.

Целта на Googleе да прехвърли производството във Виетнам преди края на тази година. В същото време поне за момента се очаква новите продукти на Google да се правят все още в Китай, което вероятно включва и предстоящия Pixel 4.    

Google не е единствената компания, която хвърли око на Виетнам за производството на телефони; наскоро стана ясно, че Apple планира да премести до 30 процента от производството на iPhone във Виетнам и Индия.

Виж още: Какво се случва със смартфон индустрията?

Тагове: