Главният изпълнителен директор на Huawei Рен Жънфей предупреди, че ако на компанията му бъде отказан пълен достъп до Android, ще се наложи да наруши хегемонията на Google и Apple в операционните системи за мобилни телефони.

„Ако американското правителство не позволи на Google да ни предостави Android, тогава трета операционна система може да види бял свят, а това не е в интерес на САЩ“ - сподели Рен Жънфей.

От Huawei говорят за нова операционна система още от поставянето им в черния списък на САЩ през май. Първоначално кръстена HongMeng, впоследствие преименувана на HarmonyOS, тя най-после бе представена последната седмица. Макар че светът искаше супер бърза платформа за смартфони, получихме интелигентна такава за смарт телевизори, коли и смарт часовници.

Вижте също: Huawei официално представи интерфейса EMUI10

Всеки, който е следил развитието на събитията, трябваше лесно да предвиди това (въпреки изказването на Рен Жънфей). Към момента Huawei не са започнали дори да се опитват да правят платформа, подобна на Android или iOS. Самият основател на компанията потвърди наскоро, че няма „план Б“ и към момента Huawei са зависими от Google.

При официалното разкриване на HarmonyOS Huawei твърдеше, че пригаждането на новата операционна система за смартфони би отнело само няколко дни. Според Forbes обаче това е огромен проект, който би отнел месеци и дори години, ако Huawei пожелае да има същата дълбочина като операционните системи на Google и Apple.

Любопитни времена, няма две мнения.

Вижте още: Софтуерните ъпдейти за Huawei засега продължават