Изследователи предупреждават, че технологиите за разпознаване на лица са "по-застрашителни, отколкото се смяташе досега", и представляват "сериозно предизвикателство за неприкосновеността на личния живот", след като проучване установи, че изкуственият интелект може успешно да предскаже политическата ориентация на човек въз основа на изображения на лица без изражение.

В неотдавнашно проучване, публикувано в списание American Psychologist, се казва, че способността на алгоритъма да отгатва точно политическите възгледи на човека е "наравно с това колко добре интервюто за работа предсказва успеха в работата или алкохолът определя агресивността". Водещият автор Михал Косински разказва пред Fox News Digital, че 591 участници са попълнили въпросник за политическа ориентация, преди изкуственият интелект да заснеме това, което той описва като цифров "пръстов отпечатък" на лицата им, и да ги сравни с база данни с техните отговори, за да предвиди възгледите им.

"Мисля, че хората не осъзнават колко много се излагат на опасност, като просто публикуват снимка", казва Косински, доцент по организационно поведение във Висшето училище по бизнес към Станфордския университет.

"Знаем, че сексуалната ориентация, политическата ориентация и религиозните възгледи на хората трябва да бъдат защитени. Преди беше различно. В миналото можехте да влезете в профила на всеки във Facebook и да видите например политическите му възгледи, харесванията, страниците, които следва. Но преди много години Facebook затвори това, защото за политиците, Facebook и журналистите беше ясно, че това просто не е приемливо. Твърде опасно е", продължава той.

"Но все още можете да влезете във Facebook и да видите снимка на всеки. Този човек никога не се е срещал с вас, никога не ви е позволявал да гледате снимката му, никога не би споделил политическата си ориентация... и все пак Facebook ви показва снимката му, а нашето проучване показва, че това по същество до известна степен е равносилно на това просто да ви каже каква е политическата му ориентация", добави Косински.

За целите на проучването авторите заявиха, че изображенията на участниците са събрани по строго контролиран начин.

"Участниците носеха черна тениска, коригирана с помощта на щипки за папки, за да покрият дрехите си. Те свалиха всички бижута и - ако беше необходимо - обръснаха лицето си. За отстраняване на козметиката се използват кърпички за лице, докато повече не се откриваха остатъци върху нова кърпичка. Косата им беше прибрана назад с помощта на връзки за коса, фиби и лента за глава, като се внимаваше да не се развяват косми", пишат те.

След това алгоритъмът за разпознаване на лица VGGFace2 изследва изображенията, за да определи "дескриптори на лицето или цифров вектор, който е уникален за това лице и е последователен в различните му изображения", се казва в доклада.

Авторите пишат, че констатациите им "подчертават спешната необходимост учените, обществеността и политиците да признаят и да се справят с потенциалните рискове от технологията за разпознаване на лица за неприкосновеността на личния живот" и че "анализът на чертите на лицето, свързани с политическата ориентация, разкрива, че консерваторите са склонни да имат по-големи по-ниски лица".

Снимка: Unsplash/American Psychologist

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас