Може би сте чували много за различните продукти на Google с генеративен изкуствен интелект, като например Circle to Search, инструмента за тапети с изкуствен интелект, Search Generative Experience (SGE) и др. Но може би не сте чували толкова много за другите начини, по които Google използва ИИ, като например предсказване на наводнения. Неотдавна Google успя да предвиди с точност наводненията до седем дни предварително благодарение на машинното обучение (ML).

Google обяви, че с помощта на технологиите за машинно обучение е успяла значително да подобри прогнозирането на наводнения в световен мащаб. Според фирмата тя е успяла да подобри надеждността на "глобалните прогнози средно от нула до пет дни". В някои случаи тя дори е успяла да предскаже наводненията цяла седмица преди да се случат.

Една от причините, поради които може да е трудно да се предвидят наводненията предварително, е фактът, че повечето реки нямат така наречения манометър за измерване на потока. Тези измервателни уреди помагат да се осигурят съответните данни, като например информация за валежите и физическите характеристики на водосборния басейн. Технологичният гигант обаче успя да заобиколи този проблем, като захрани своята ML технология с всички налични данни за реките и приложи ML модела към басейни, за които няма данни.

За да се убедим колко впечатляващо е това постижение, резултатите на компанията са публикувани в Nature. Nature е водещо мултидисциплинарно научно списание, в което се публикуват рецензирани изследвания.

Крайната цел на технологията е да увеличи точността на прогнозиране на наводненията до глобално ниво дори в райони, в които няма налични местни данни. Чрез своя център за наводнения Google е успял да предостави прогнози за над 80 държави. Гигантът също така предоставя предупреждения в Google Search, Maps и известия за Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?