Току-що беше публикуван нов патент, който ще направи възможно обратното зареждане на iPhone и iPad, но постигайки го по по-различен начин от вече познатата ни технология при други устройства.

Обратното безжично зареждане не е нищо ново за Apple. Второто поколение Apple Pencil се захваща магнитно към текущите версии на iPad Pro, iPad Air и iPad mini. Когато е на място, той автоматично започва да се зарежда от подложката за безжично зареждане, монтирана на ръба на iPad.

По това време се твърдеше, че това е може би най-малката подложка за безжично зареждане, която можете да намерите.

По-късно стартира MagSafe Battery Pack, която по иновативен начин показваше двупосочно безжично зареждане на iPhone или батерията, или и двете. Това е така, защото, когато зареждате iPhone 13 чрез Lightning кабела и батерията е прикрепена магнитно към гърба на телефона, батерията също ще се зарежда безжично от iPhone.

И така, новият патент, забелязан от сайта Patently Apple, който има интересен и задълбочен поглед върху свързаните патенти на Apple, ни дава представа какво може да предстои за следващия iPhone или iPad. Това е безжично зареждане, но се извършва по безпрецедентен начин, както ще видите от заглавието на патента: „Безжично зареждане чрез дисплей“.

В него се казва: „Лични електронни устройства като смартфони, таблетни компютри и дори преносими компютри могат да се използват заедно с аксесоари, като смарт часовници, безжични слушалки/тапи за уши, стилуси и други подобни. Поне в някои приложения може да е желателно личните електронни устройства да предоставят възможност за зареждане на свързани аксесоари. В някои изпълнения на практика такова зареждане може да бъде осигурено чрез кабелна връзка между личното електронно устройство и аксесоара. В други варианти такова зареждане може да бъде осигурено чрез безжична връзка между личното електронно устройство и аксесоара“.

Така че, за да го кажем на по-ежедневен език, можете да поставите например Apple Pencil на iPad дисплей или чифт AirPods Pro на екран на iPhone, за да зареждате стилуса или слушалките безжично.

Този патент може и да е малка, но важна стъпка напред в сравнение със системите за обратно зареждане, използвани на други телефони. За тях трябва да поставите слушалките или друг аксесоар на гърба на телефона, което създава някои проблематични ситуации. Първо - това невинаги е удобно или желателно: ако единствената повърхност е грапава или мръсна, рискувате да повредите екрана на телефона. Освен това очевидно не можете да видите какво се случва на дисплея на устройството, което е дразнещо, ако получите известие.

Не е ясно какво може да се случи със самия дисплей. Може би някои елементи като изображението на дисплея или чувствителността на докосване ще бъдат временно преустановени, като в този случай ползата от виждането на екрана е премахната (въпреки че все пак ви спестява надраскване на дисплея на телефона или таблета).

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 


Снимка: Pikrepo

Виж ощеAirPods Pro 2 ще поддържат lossless формат за още по-добро качество на звука

 

 

Тагове: