Intel имаше невероятно тежко тримесечие, неочаквано загуби половин милиард долара поради спад в покупките на персонални компютри и изглеждаше като че още лоши новини се задават - доклад от TrendForce за производствените забавяния предизвика слухове, че следващият голям флагмански процесор на Intel Meteor Lake ще бъде отложен до 2024 г., което би го поставило с цяла година зад графика. (На среща с инвеститори през февруари Intel каза, че Meteor Lake ще заработи това лято, преди да бъде доставен през 2023 г.)

Intel обаче категорично отрича тези слухове днес, като говорителят Томас Ханафорд пояснява пред The ​​Verge, че те не само са неверни, но и че Meteor Lake действително ще бъде доставен, пуснат и достъпен за потребителите през 2023 г.

Това е нещо добро за Intel, защото Meteor Lake е едно от най-важните разработки на компанията от много години. Не само, че това е първият клиентски процесор на архитектурата Intel 4 на компанията (известна преди като 7nm) и според съобщенията той е първият, който използва екстремна ултравиолетова литография (EUV) в производството; това е и първото голямо издание от Intel, което използва чиплет дизайн, където компонентите на процесора могат да се комбинират по-скоро като блокчета Лего. Intel вече беше започнал да преминава към хибридни чипове със своята комбинация от ядра за производителност и ефективност на Alder Lake от 12-о поколение, подобно на чип за смартфон, но това не е същото.

Идеята, че Meteor Lake все още е на път, няма да бъде голяма изненада за всеки, който е наблюдавал финансовите резултати на Intel за приходите през второто тримесечие на 2022 г. Там главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер направо каза на инвеститорите, че компанията ще достави Meteor Lake през 2023 г., като добави, че той показва „добро развитие както в нашите лаборатории, така и в лабораториите на нашите клиенти“ и че вече е „широко изпробван на клиентите“.

Разбира се, доставянето на мостри на клиентите не е същото като готовността за пускане на пазара за потребителите – но сега Intel пояснява, че процесорът ще бъде готов и за потребителите през 2023 г.

Докладът на TrendForce предполага, че Intel дори няма да започне масово производство на ключов компонент Meteor Lake до края на 2023 г. и че „този инцидент е повлиял значително на плана за разширяване на производството на TSMC“. TSMC не коментира по темата Intel, но в изявление за китайския икономически ежедневник отрече, че проектът им за разширяване на капацитета е бил засегнат.

По време на справката си за приходите през второто тримесечие Intel каза, че вече е доставил 35 милиона единици от своите процесори Alder Lake от 12-о поколение. Raptor Lake, който вероятно ще бъде известен като Intel 13th Gen Core, трябва да се появи по-късно тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?

 

Тагове: