Преди година по това време инвеститорите описваха биткойн като бъдещето на финансите, а етериума - като най-важния инструмент за разработчиците в целия свят. Интересни времена, нали? Токените експлодираха, в Coinbase се търгуваше с рекордни темпове, а отборът на Маями Хийт от NBA тъкмо беше в първия си сезон в наскоро преименуваната си на FTX Arena зала.

Както се оказа обаче, това беше пикът на криптовалутите. През 12-те месеца оттогава двете най-популярни цифрови валути загубиха три четвърти от стойността си, сривайки се заедно с най-рисковите технологични акции. Индустрията, някога оценявана на приблизително 3 трилиона долара, сега възлиза на около 900 милиарда долара.

Вместо да действа като бариера срещу инфлацията, която е близо до 40-годишен връх, биткойнът се оказа спекулативен актив, който избухва, когато големи имена стоят зад него, и пада, когато ентусиазмът се стопи и инвеститорите се изплашат от загубите.

За миг FTX потъна от оценка от 32 милиарда долара чак до фалит, тъй като ликвидността се стопи, клиентите поискаха тегления, а конкурентната борса Binance скъса необвързващото си споразумение за закупуване на компанията. Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд призна в четвъртък, че се е „прецакал“. В петък той се оттегли от поста главен изпълнителен директор.

Независимо дали криптовалутата е обречена завинаги, или в крайна сметка ще се възстанови, кризата през 2022 г. разкри многото недостатъци на индустрията и послужи като напомняне на инвеститорите и обществеността защо съществува финансовата регулация

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете