Кристиано Роналдо, едно от великите имена в световния футбол, е включен в колективен иск в САЩ заради популяризирането на криптоборсата Binance. Binance попадна в новините съвсем наскоро, след като главният изпълнителен директор се оттегли и както той, така и компанията се признаха за виновни по обвинения в пране на пари в САЩ и приеха огромна глоба от 4.3 млрд. долара.

Искът е заведен от името на ищците, които твърдят, че подкрепата на Роналдо за компанията ги е накарала да инвестират в крипто и да загубят пари, както съобщава Би Би Си. Доста ясно, макар че исканите пари - "сума, надхвърляща 1 млрд. долара" - може да накарат дори световната суперзвезда да се замисли.

Роналдо и Binance за пръв път промотират NFT с CR7 през декември 2022 г.: това са инициалите и номерът на фланелката на футболиста и се използва като марка върху всякакви продукти, одобрени от Роналдо. По онова време Роналдо заяви, че NFT линията CR7 предлага на хората "емблематично парче от спортната история" и ще "промени бизнеса с NFT", макар че в действителност те направиха това, което правят огромното мнозинство от NFT, и скоро след първоначалната продажба стойността им се срина.

В иска, заведен във Флорида, се казва, че профилът и подкрепата на Роналдо са накарали ищците да направят лоши инвестиции:

"Доказателствата сега разкриват, че измамата на Binance е била в състояние да достигне такива висоти само чрез предлагането и продажбата на нерегистрирани ценни книжа, с доброволната помощ и съдействие на някои от най-богатите, влиятелни и признати организации и знаменитости по света - точно като ответника Роналдо".

Любопитно е, че току-що отидох да проверя колекцията на CR7 в Binance и страницата беше премахната. В иска се казва още, че одобрението на Роналдо е накарало хората да инвестират в "нерегистрирани ценни книжа", което е един от проблемите: SEC класифицира криптовалутите като ценни книжа, което означава, че всеки, който ги одобрява, трябва да спазва американското законодателство за ценните книжа. SEC вече е заявявала, че знаменитостите, които правят такива одобрения, трябва да бъдат откровени за това какво им се плаща: Роналдо не го е направил.

Достатъчно учудващо е, че Роналдо все още изглежда е в плановете на Binance и наскоро публикува в социалните медии, че той и компанията "готвят нещо".

Роналдо се присъединява към множество лица и организации, които сега са преследвани заради одобрението им на крипто и/или NFT, като голяма част от тях са фокусирани върху сринатата борса FTX. 2022 г. Лари Дейвид и Том Брейди бяха посочени в колективен иск срещу FTX, преди тази фирма да се срине, докато Мейджър лийг бейзбол, Формула 1 и Mercedes-Benz също са изправени пред колективни искове за популяризирането на същата.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Тагове: