Изтекла версия на Закона за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз показва, че Apple може да бъде принудена да направи големи промени в App Store, Messages, FaceTime, браузъри на трети страни и Siri.

Според изтекъл работен документ, предназначен да отразява „окончателната“ версия на DMA, видян от MacRumors, ЕС планира да въведе промени, които се стремят да окажат значително влияние върху начина, по който компании като Apple ще трябва да управляват своите продукти, приложения и услуги в Европа, особено по отношение на ограниченията, налагани от собственика на платформата.

По-ранните версии на Закона за цифровите пазари поставят изисквания към големите технологични компании да споделят показатели с конкурентите, да гарантират, че всички приложения могат да бъдат деинсталирани, и да не предпочитат собствените си приложения и услуги. Компаниите, които не го направят, могат да бъдат изправени пред големи глоби, достигащи до десет процента от световния годишен оборот на компанията, или дори принудително деинвестиране.

Една от главните части на DMA се опитва да предизвика големи промени в ‌App Store‌, принуждавайки Apple да позволи на потребителите да изтеглят приложения от интернет и магазини за приложения на трети страни и да позволи на разработчиците да използват системи за плащане в приложението по техен избор и да популяризират предлаганото на потребителите. Промените в DMA, очертани в изтеклия документ, се стремят да се справят с управлението на ограниченията на браузъра и оперативната съвместимост на платформата.

Документът разширява разпоредбите, за да спре компаниите да изискват от разработчиците да използват определен енджин на браузъра. Тази промяна вероятно има за цел директно да отговори на изискването на Apple всички браузъри, работещи на iOS и iPadOS, да използват собствена технология WebKit и ще позволи на браузъри на трети страни като Chrome, Edge, Brave и Opera да спрат да използват WebKit и да преминат към Chromium като техните настолни колеги.

Новите широкообхватни задължения за оперативна съвместимост ще изискват от компаниите да гарантират, че при определени обстоятелства техните приложения и услуги за съобщения, гласови повиквания и видеоразговори ще работят с конкурентни услуги и ще включват криптиране от край до край. Това може да има последици за iMessage и ‌FaceTime‌, но не е ясно докъде Apple ще трябва да направи промени в услугите си, за да отговори на изискванията за оперативна съвместимост на DMA.

DMA също е изменен, за да се добавят разпоредби за регулиране на виртуални асистенти като ‌Siri‌, като се посочва, че на потребителите трябва да се даде възможност да променят виртуалния асистент по подразбиране на опция на трета страна, когато го използват за първи път. Други промени в DMA се отнасят до предотвратяване на компаниите да дават преференциално третиране на собствените си приложения и услуги като например при представяне на класиране или резултати от търсене.

Законодателите на ЕС временно одобриха DMA през март. След като окончателният документ бъде официално публикуван, Европейският парламент и Съветът ще трябва да го одобрят, преди да влезе в сила. Комисарят по дигиталната среда Маргрете Вестагер каза миналия месец, че очаква DMA да влезе в сила „някъде през октомври“.

По-рано тази седмица членовете на Европейския парламент гласуваха с огромно мнозинство в подкрепа на законодателство, което ще принуди Apple да предложи USB-C порт на всички iPhone, iPad и AirPods в Европа.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

Тагове: