15 септември наближава, а с това и крайният срок, след който администрацията на Тръмп ще забрани на TikTok да работи в САЩ заради обвинения, че мобилното приложение представлява заплаха за националната сигурност. Ако иска да продължи да работи там, компанията майка на TikTok ще трябва да продаде американския си бизнес на местна компания. Както Oracle, така и Microsoft вече изразиха интерес пред ByteDance.

По последна информация обаче подобно нещо няма да се случи, защото официален Пекин счита, че продажбата ще бъде своеобразно поддаване пред изнудването на Белия дом. Ако TikTok попадне в американски ръце, това ще накара Китай да изглежда слаб. Според китайското външно министерство САЩ злоупотребяват с концепцията за национална сигурност, за да упражняват натиск върху чужди компании. То припомня още, че малко след първата заповед срещу TikTok, Instagram веднага пусна свое копие на приложението, наречено Reels. Освен това изпълнителният директор на TikTok подаде оставка в отговор на нападките на Тръмп.  

Основното притеснение на китайските власти е, че потребителските данни от TikTok могат да бъдат споделяни с Пекин, както и че технологията зад TikTok най-напред е била одобрена от китайското правителство.

Така на 15 септември освен важното есенно събитие на Apple ще научим повече и за бъдещето на TikTok. Засега не е ясно дали забраната ще влезе в сила веднага след това, но Тръмп вече посочи, че крайният срок няма да бъде удължаван повече.

Снимка: Pixabay

Вижте още: Как COVID-19 повлия на една българска фирма

 

Тагове: