Китайска лаборатория заяви, че е направила пробив в технологиите за мобилни комуникации от следващо поколение, докато глобалната борба за власт за определяне на стандарти в телекомуникационната индустрия продължава да се нажежава.

Подкрепен от правителството институт, наречен Purple Mountain Laboratories, съобщи в сряда, че изследователски екип, ръководен от главния учен проф. Ю Сяоху, е постигнал безжично предаване на ниво шесто поколение (6G) до скорост 206.25 гигабита в секунда за първи път в лабораторна среда според изявление на нейния уебсайт.

Опитът е подкрепен от специален правителствен проект за 6G и беше постигнат в сътрудничество с телекомуникационния гигант China Mobile и Fudan University.

Постигнатата скорост е световен рекорд за безжично предаване в реално време в рамките на терахерцовия честотен обхват (300 GHz~3 THz), който се счита за основата за бъдещи 6G мобилни комуникации, според изявлението на Purple Mountain.

6G безжичната комуникационна технология ще бъде наследник на настоящата 5G клетъчна технология, която все още се въвежда в множество страни. 5G позволява прехвърлянето на данни със скорост, която е 20 пъти по-голяма от предишните стандарти.

5G е проектиран да осигури по-бързи скорости на предаване на данни, изключително ниска латентност, спестяване на енергия, намаляване на разходите, по-висок системен капацитет и масивна свързаност на устройства, захранване на нови интелигентни услуги за потребителите и индустриално надграждане.

Светът все още не е договорил технически стандарти, които да поддържат 6G честоти, модулации на сигнала и вълнови форми. 3GPP, водеща глобална организация за определяне на комуникационни стандарти, все още не е обявила пътна карта за 6G.

Китайският гигант за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies Co, който е водещ доставчик на 5G мрежово оборудване, очаква 6G технологията да влезе на пазара около 2030 г.

Ericsson, също водещ производител на 5G оборудване, очаква ранните стандарти за 6G да бъдат пуснати през 2027 г. според доклад на изследователската група Light Reading.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

 

Тагове: