Как полицията може да наблюдава бъдещето? Лесно – просто поставете камери навсякъде и изберете хората, които смятате, че ще създадат проблеми.

Тази стратегия е ежедневна реалност в Китай и според New York Times изглежда няма значение дали населението от 1.4 милиарда души представлява заплаха, или им е удобно да бъдат наблюдавани през цялото време. Властите събират огромни количества кадри, данни и модели, които помагат да се идентифицират заплахите за китайското правителство. Те са насочени към етнически малцинства, хора с психични заболявания и мигранти.

Министерството на обществената сигурност на Китай не отговори на множество искания за коментар, пише Times, въпреки доказателствата, че правителството дори е спряло бракове, които смята за заплашителни.

„Това е невидима клетка от технологии, наложена на обществото“, казва Мая Уанг, старши изследовател от Human Rights Watch, пред Times. „Непропорционалната тежест от това се чувства от групи хора, които вече са жестоко дискриминирани.“

Една огромна точка, която се откроява от напълно неудобния доклад, беше мотивацията на правителството. Очевидно цялата мотивация на Пекин идва от това, че президентът Си Дзинпин иска да запази мирно, стабилно общество.

Ако случаят е такъв, защо жителите на Шанхай бяха оставени да крещят от страх и глад по време на екстремните карантини за COVID-19? Технологията не може да се справи глада, когато идеята на страната за прогрес е използването на куче робот с високоговорител, за да каже на хората да млъкнат и да останат на място.

Дори някои намерения да са добри, има известна опасност от нарушаване на правата на човека, която неминуемо идва от такова зорко правителствено око.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?