Седмици след като коронавирусът за първи път премина през Китай, донасяйки проблеми на някои от най-големите световни компании, включително Apple, смъртоносната болест сега заплашва да доведе до поражения върху бизнеса на Samsung Electronics в Южна Корея.

Преди няколко дни Южна Корея, страна от 51 милиона души, беше разтърсена, тъй като броят на потвърдените случаи скочи до над 1500 от по-малко от 50 само седмица по-рано.

Избухването на епидемията е съсредоточено в Тегу, четвъртият по големина град в страната, където повечето случаи са свързани с потайна религиозна секта и близката болница. Но също така има критики, че правителството в Сеул не е предприело достатъчно бързи действия, за да последва други страни в блокирането на пътници от Китай.

Докато здравните служители се борят да спрат разпространяването на епидемията отвъд Дегу, включително да тестват 215 000 членове на секта, най-важната компания в Южна Корея - най-големият световен производител на смартфони и компютърни чипове - сега е изправена пред перспективата за внезапни и потенциално големи смущения на бизнеса си.

Въпреки че досега операциите на Samsung бяха предимно устойчиви, през уикенда компанията беше принудена да спре производството в завода си в Гуми, след като работник бе тестван за вируса, а резултатите бяха положителни, отбелязва Financial Times. Оттогава гигантът постави още 1500 работници от завода под домашна карантина за две седмици.

По-същественото прекъсване може да доведе до „нараняване на крехкото икономическо възстановяване на страната“, казва Парк Чон-Хун, ръководител на научните изследвания в Standard Chartered в Сеул.

„Ако вирусът се разпространи допълнително тук и излезе извън контрол, тогава някои предприятия за производство на чипове могат да преустановят операциите. Това ще бъде най-лошият сценарий за корейската икономика"

А колко важен е Samsung за Южна Корея?

По почти всеки показател съдбата на четвъртата по големина икономика в Азия е тясно свързана с тази на групата Samsung. Конгломератът е най-голямата компания в Южна Корея, като приходите възлизат на 12,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната през миналата година.

Виж още: Защо „картина + звук = ултимативното домашно развлечение“?