Новата функция в iOS 14, следяща какво се случва с информацията от clipboard-a на умното ви устройство, излови няколко сериозни корпорации в своеобразен шпионаж. Най-новите изгърмели апликации са дело на гигантите LinkedIn и Reddit, като представители на двете компании увериха потребителите, че бързо ще премахнат неприятните функции, нарушаващи личното пространство.

Недоволни потребители се оплакаха от приложението LinkedIn, което слухти за всичко, което пишете в социалните медии, като копира мигновено всеки ред текст, което пишете или копирате. Новата операционна система на Apple предупреждава за такива зловредни действия, като на екрана на устройството мигновено изскача тревожна нотификация. Според запознати LinkedIn се възползват от информацията, складирана от функцията Universal Clipboard, която позволява на потребителите да копират картинки, текст и съдържание между различните си Apple устройства.

„Ние проследихме и ще елиминираме този код, които единствено сравнява съдържанието на clipboard и текста, който въвеждате в приложението“, заявява Ерън Бергер, вицепрезидент на LinkedIn. „Ние определено не злоупотребяваме с информацията на потребителите.“

Подобно поведение има и приложението на популярния сайт Reddit, което събира информация по подобен начин. Според представител на компанията тяхната програма не се бърка в личната кореспонденция, а използва информацията, за да предлага интересно съдържание според различните вкусове на потребителите.

Двете компании определено не са единствените уличени, като наскоро бе публикуван списък, съдържащ повече от 50 „крадливи“ смарт програми. Очакван лидер в неприятната класация е китайското приложение TikTok, забранено в редица държави заради поведението си като шпионски софтуер.