Илон Мъск иска X да бъде центърът на финансовия ви свят и да се занимава с всичко, свързано с парите. Той очаква тези функции да бъдат пуснати в експлоатация до края на 2024 г., каза той на служителите на X по време на общо събрание в четвъртък, като заяви, че хората ще бъдат изненадани от това "колко мощна е платформата".

"Когато казвам плащания, всъщност имам предвид целия финансов живот на някого", каза Мъск според аудиозапис от срещата, получен от The Verge. "Ако това е свързано с пари, ще бъде на нашата платформа. Пари или ценни книжа, или каквото и да е друго. Така че не е просто като да изпратя 20 долара на приятеля си. Говоря за това, че като че ли няма да имате нужда от банкова сметка."

Главният изпълнителен директор на X Линда Якарино заяви, че компанията вижда, че това се превръща в "пълна възможност" през 2024 г. "Ще остана много изненадан, ако не го въведем до края на следващата година", каза Мъск.

В момента компанията работи по получаването на лицензи за пренос на пари в САЩ, за да може да предлага финансови услуги. Мъск заяви пред служителите си в четвъртък, че се надява да получи останалите, от които X се нуждае, в "следващите няколко месеца".

Мъск и преди е обсъждал плановете си да превърне X във финансов център. Той дори преименува Twitter на името на своята онлайн банка от ерата на дотком бума - X.com, която в крайна сметка стана част от PayPal. По-рано той заяви, че платформата ще предлага високодоходни сметки на паричния пазар, дебитни карти, чекове и кредитни услуги, като целта е потребителите да могат да "изпращат пари навсякъде по света незабавно и в реално време".

Първоначалният план за X.com явно е в главата на Мъск. "Пътната карта на продукта X/PayPal беше написана от мен и Дейвид Сакс всъщност през юли 2000 г.", каза Мъск по време на вътрешната телефонна връзка с X в четвъртък. "И по някаква причина PayPal, след като се превърна в eBay, не само че не изпълни останалата част от списъка, но всъщност върна назад куп ключови функции, което е безумно. Така че PayPal всъщност е по-малко завършен продукт от това, което измислихме през юли 2000 г., т.е. преди 23 години."

Превръщането на X в център за финансови услуги е пряко свързано с целта на Мъск да превърне платформата в "приложение за всичко", подобно на суперприложения като WeChat в Китай, които предлагат достъп до пазаруване, транспорт и др.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?