Тъй като изкуственият интелект в крайна сметка започва да навлиза в музикалната индустрия, което може да навреди на препитанието на музикантите, известни звезди като Кейти Пери, Били Айлиш и много други решиха да се справят с този проблем колективно. Те се обърнаха към разработчици, компании, служби и други структури, като използваха единствения познат им начин - чрез отворено писмо. Съдържанието на това писмо разкрива, че тези високопоставени изпълнители са се превърнали в гласове на онези, които не могат да бъдат чути в ерата на изкуствения интелект и не желаят тази технология да замени суровия талант и уменията, които хората притежават.

Елвис Костело, Нора Джоунс, Ники Минаж, Камила Кабело, Кейси Мъсгрейвс, Джон Батист, Джа Рул, Джейсън Исбел, Пърл Джем, Сам Смит и стотици други представители на различни музикални жанрове подписаха отвореното писмо, като Axios съобщи следното като част от съдържанието на писмото:

"Призоваваме всички разработчици на изкуствен интелект, технологични компании, платформи и цифрови музикални услуги да обещаят, че няма да разработват или внедряват технологии, съдържание или инструменти за генериране на музика с изкуствен интелект, които подкопават или заместват човешкото творчество на авторите на песни и изпълнителите, или ни отказват справедливо възнаграждение за работата ни."

Освен това Джен Джейкъбсън, изпълнителен директор на The Artist Rights Alliance (ARA), търговската организация, която представлява артистите, спомена, че не търсят какъвто и да е вид законодателство, а призовават технологичните компании и разработчиците на изкуствен интелект да спрат "хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, нарушаване на правата на творците и унищожаване на музикалната екосистема".

Ако приемем, че моделите на ИИ могат да бъдат обучени да възпроизвеждат гласовете на известни или перспективни изпълнители, това би довело до по-ниски обезщетения, да не говорим за намаляване на авторските възнаграждения, което на практика би прекъснало препитанието им. В писмото се споменава, че ако изкуственият интелект се използва отговорно, той всъщност може да бъде от полза за човешкото творчество, но се посочва, че разработчиците и компаниите използват тази технология, за да "саботират творчеството и да подкопават артистите, авторите на песни, музикантите и притежателите на права".

Независимо дали компаниите, които обучават модели с изкуствен интелект да възпроизвеждат гласове, приемат това писмо сериозно, съществува реалност за тяхното бъдеще, която артистите не могат да пренебрегнат. А когато са изправени до стената, може да последва бъдещ съдебен процес като следващ етап в спора.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако животът на Земята ви е писнал, това предложение за симулацията на Марс в продължение на година е за вас