Древните южноамериканци очевидно са се вдъхновили от вкаменените динозавърски следи в днешна Източна Бразилия, където са изрязали фигури в скалата, отпечатани преди десетки милиони години от движенията на гигантите.

Следите от динозаври принадлежат на тероподи, завроподи и игуанодонти и са разположени на три скални възвишения в бразилския щат Параиба. Петроглифите на обекта се състоят предимно от кръгли фигури, но няколко от тях много приличат на следите на тридактилните динозаври, които също присъстват на обекта.

Нито следите, нито петроглифите са директно датирани, но преди това на два близки обекта са открити човешки погребения, датиращи отпреди 10 000 години. В един от тези обекти - Pedra do Alexandre - има погребения на възраст от 9400 до 2620 години, което показва, че все още има широка времева рамка, в която петроглифите биха могли да бъдат издълбани. Но разположението на петроглифите, както и дизайнът на някои от фигурите очевидно са вдъхновени от много по-древните контури.

Тероподите са група двуноги, често месоядни същества, която включва T. rex и всички съвременни птици. Зауроподите са били масивни растителноядни четириноги, лесно разпознаваеми заради дългите си шии, ако не и заради огромните си тела. Игуанодонтите са били двукрака растителноядна група, която е включвала едноименния игуанодон с шипове на палците, както и хадрозаврите с патешки нос.

Някога Бразилия е била дом на множество древни зверове, включително динозаври, техните крилати събратя (птерозаври) и други по-древни влечуги. Всъщност контрабандата на вкаменелости от Бразилия продължава да е проблем за властите.

Близостта на петроглифите до вкаменените отпечатъци разкрива "активно ангажиране с вкаменения материал", пише екипът, "което предполага, че тези следи не само са привлекли вниманието на местната общност, но са били значими и са се интегрирали в репертоара им от знания".

Нито един петроглиф не се припокрива с отпечатъците или не причинява щети на мястото - "което предполага внимателност от страна на създателите", пишат те. Абсолютното датиране на петроглифите с помощта на рентгенова флуоресцентна спектроскопия би могло да разкрие кога са направени - може би през вековете, от различни групи.

Екипът цитира петроглифите от близкия археологически обект Junco, които изобразяват набор от геометрични фигури, наподобяващи звезди, колела със спици, цветя и останки от сгради. Екипът стига до заключението, че петроглифите са дело на няколко души, което се основава на различията в стила на фигурите. Някои от фигурите и пътеките са силно повредени поради лющене на скалата.

Като се има предвид, че древните южноамериканци не са имали съвременни познания за динозаврите, екипът добавя, че създателите на петроглифи може да са объркали динозавърските следи с отпечатъци от птицата рея. Реите са съвременни тероподни динозаври и най-голямата птица в Бразилия - в действителност те произхождат от същия регион, в който се намира палеонтологичният обект.

Може и да е така, но за разлика от истинските следи от реи, които са виждали онези древни общности, тези в скалите в Параиба не са изчезнали. Това придавало на отпечатъците известно значение за местната общност, за което свидетелстват древните произведения на изкуството, поставени до тях.

Снимка: Unsplash/Troiano et al., Scientific Reports 2024

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои