Трудно е да се повярва, че Windows 11 може да бъде смален дори по-малко от Tiny11 ревизията му. Разработчикът NTDEV обаче премина на напълно ново ниво, като разглоби операционната система до нейния режим само за текст. Резултатът е инсталационен ISO с размер на миниатюрните 100 МВ, което вероятно прави това най-малката версия на Windows 11 досега.

Естествено, тъй като това е режим само за текст, много от функциите му са орязани в сравнение с графичния интерфейс на нормалния (или Tiny 11) Windows 11. Това, което трябва да впечатлява, е, че дори след премахването на всички интерфейси на графичния потребителски интерфейс и приложенията, характерни за Windows 11, NTDEV направи така, че това да работи като функционална операционна система. Според разработчика все още можете да изпълнявате многозадачна работа в тази само текстова операционна система. След като бъде инсталирана, всички директории на Windows 11 заемат около 1.91 GB. Орязаният Windows има само четири папки (и поне една скрита папка въз основа на командите, използвани във видеото). За разлика от тях Windows 11 се нуждае от поне 64 GB място за съхранение за инсталиране.

NTDEV посочва няколко недостатъка на този само текстов Windows 11. Разработчикът показва, че операционната система е доста бавна, въпреки че са премахнати графичният интерфейс и много от функциите ѝ. Независимо от това тя показва какво може да се постигне, след като познавате работата на операционната система до такава степен, че можете да премахнете много неща и все пак да я накарате да работи по някакъв начин. Няма ISO или инструкции за това как това може да бъде направено от други хора. Беше публикувано видео, в което разработчикът стартира mininit.exe от Windows 10 в режим MS-DOS. Въз основа на видеото тази версия на мини операционната система Windows 11 е наречена Min Wins.

NTDEV има дълга история в правенето на някои забележителни неща с операционната система Windows на Microsoft като например Live11, която може да бъде инсталирана на 4GB USB устройство и да работи с VRAM на GeForce RTX 3050. Разработчикът е направил и Winception, инсталация на Windows 7, която работи с виртуална версия на Windows 8, която работи с виртуална версия на Windows 8.1, която работи с Windows 10 и Windows 11.

Естествено, човек трябва да има много задълбочени познания за техническите тънкости на операционната система Windows, за да я разбере и да направи тези неща. Дори това издание на Windows 11, предназначено само за работа с текст, да не е достъпно за обществеността, подобни успешни експерименти предоставят много знания от първа ръка за по-нататъшното оптимизиране на Windows 11 за широката публика.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците