Преди няколко седмици роботите на НАСА, които изследват Марс, получиха известно време почивка от усилена работа, докато агенцията изчакваше слънчевата конюнктура на Марс - природно явление, което би могло да попречи на комуникациите им. Преди паузата марсоходът Curiosity беше поставен в режим на паркиране - но неговите камери за предупреждение за опасност (Hazcams) продължаваха да работят. За първи път марсоходът Curiosity записа протичането на марсианския ден в продължение на 12 часа от неподвижно положение, като засне собствената си променяща се сянка върху пейзажа, докато Слънцето преминава от зора към залез. Той запази изображенията до края на съединението на 25 ноември.

Според НАСА Curiosity е получил инструкции да записва 12-часовите последователности няколко дни преди началото на съединението в средата на ноември. Идеята беше да се види дали може да улови евентуални метеорологични явления. В крайна сметка това не се случи, но снимките, които Curiosity направи на 8 ноември, все още са доста очарователни. Те са обединени в два видеоклипа, показващи гледката от предната и задната му камера.

Камерите за опасност на Curiosity обикновено се използват, за да помагат на водачите да избягват терени, които биха могли да бъдат опасни за марсохода. Но тъй като марсоходът беше паркиран преди паузата в работата му от 11 до 25 ноември, камерите бяха освободени за малко разглеждане. Curiosity записваше от позицията си в подножието на марсианската планина Шарп от 5:30 сутринта до 17:30 часа вечерта. Оттогава той и другите марсоходи са възобновили обичайните си дейности.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания

Тагове: