Nikon спря работа по своята DL серия премиум компактни фотоапарати, която трябваше да стартира през месец юни 2016 г., но беше забавена поради проблеми с електрониката. Оттогава нейните технологични съперници Sony и Panasonic пуснаха нови модели (RX100 Mark V и Panasonic DMC-LX10), което остави Nikon значително назад. Поради всичко това, Nikon е преосмислила разработката на DL серията, която според нея няма да бъде печеливша.

Новината идва на фона на смутни времена в Nikon, която е в процес на "фундаментално" преструктуриране. Днес тя също така разкри, че над 1000 служители доброволно са били пенсионирани. Също така беше отбелязана голяма загуба поради проблеми с полупроводниковия литографски бизнес на компанията. Като цяло всички продажби за миналата година бележат спад от 8.2 процента.

Провалът в компактния клас е голям удар за Nikon. Серията Nikon 1 е остаряла, а в същото време, нейните технологични съперници Sony и Fujifilm пуснаха страхотни безогледални камери като XT-20 и RX100 Mark V.

Тази година Nikon бележи своята 100 годишнина и очакваме тя да представи новото си поколение DSLR с фул фрейм сензор. Не е изключено да бъдем изненадани от нещо съвсем ново и невиждано, тъй като инженерите на компанията са едни от най-добрите в света. Предстои да видим.

 

Прочетете и това: Най-скъпият фотоапарат в света се нарича Nikon One и той струва 406 000 щатски долара