Ако сте на пазар за наистина сигурен смартфон, немската компания NitroKey има интересно предложение за вас. По принцип тя се занимава с криптирани лаптопи, десктопи и USB флашки, но NitroPhone 1 представлява нейният първи смартфон с подобни характеристики.

Всъщност той не е нищо друго освен силно модифициран Pixel 4a, работещ с ревизия на Android, наречена GraphenOS. Тази операционна система се отказва от всички приложения на Google и вместо това добавя нови функции по сигурността. Сред тях са по-добра защита от проследяване, която не позволява на приложенията да видят вашия IMEI номер и Мас адрес; по-сигурен PIN код и автоматично блокиране на телефона от разстояние. В допълнение ядрото на Android също е подсилено. Нещо повече, при желание на купувача компанията може да премахне микрофона на телефона, преди да го закупите.

Приложения на Google може да се инсталират на NitroPhone, но те работят в т.нар. sandbox режим за допълнителна сигурност. Pixel 4a e избран като основа, защото притежава чипа Titan M, който позволява Verified Boot, както и по-лесна инсталация на GraphenOS.

Всичката тази сигурност, разбира се, идва на определена цена. Докато Pixel 4a обикновено се предлага за 349 долара, NitroPhone 1 струва цели 750 долара, което е двойно повече. Ако пък искате да добавите сигурната платформа на Pixel 4a, които вече притежавате, GraphenOS може да се свали отделно.


Снимка: NitroKey

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви