Ако всичките вируси и малуер в Google Play Store не са ви достатъчни, ето още една неприятна изненада. Специалисти обособиха нова категория приложения, наречена Fleeceware, която злоупотребява с условията на дигиталния магазин и таксува най-нагло стотици долари за обикновени услуги като калкулатори и скенери на QR кодове.

Опасните приложения са били инсталирани над 20 милиона пъти.

За тях сигнализира компанията по киберсигурност Sophos, която предупреждава, че в края на уж пробния период приложенията таксуват потребителите между 100 и 240 долара.

Обикновено пробният период има за цел да привлече потребителите да изпробват функциите на приложението, без да бъдат таксувани. Съгласно правилата Google позволява на разработчиците да определят безплатен пробен период от минимум три дни. Но те също така налагат на потребителите първо да анулират пробния си вариант и едва след това да деинсталират приложението. Докато някои разработчици интерпретират деинсталирането като еквивалент на анулиране, други се крият зад тази политика, за да таксуват потребителите, ако не успеят да анулират пробния процес въпреки деинсталирането на приложението.

След като разкритията на Sophos бяха съобщени на Google, интернет гигантът изтегли 14 от въпросните 15 приложения от Play Store. По-късно изследователите откриха още девет приложения, които участват в подобно поведение, повечето от които все още са налични, затова бъдете внимателни.

Виж още: Правото да бъдеш забравен от Google важи само за ЕС

 

Тагове: