Тази комбинация от букви и цифри всъщност е по-вълнуваща, отколкото изглежда на пръв поглед. Въпреки че технологичните компании обещават, че 5G клетъчните устройства ще трансформират обществото, много от новите приложения на технологията звучат донякъде познато. Но току-що обявеното сътрудничество между китайската Oppo и производителя на чипове Qualcomm обещава нещо, което не сме виждали досега: живи 3D видео разговори, използващи камера за наблюдение в дълбочина и високоскоростен 5G модем.

По-впечатляващо е, че технологията на Oppo ще бъде на разположение след "приблизително шест месеца".

Представете си FaceTime или Skype обаждане, където вие и непосредствената ви среда се появяват в 3D, а не в 2D, което позволява перспективата на повикващия ви да се премести въз основа на ъгъла на виждане. Oppo планира да постигне това, като комбинира високоскоростните възможности за триизмерно сканиране на 3D структурирани светлинни камери с 5G мобилни връзки с висока широчина на честотната лента, с ниска латентност и постоянни поточни 3D изгледи между устройствата.

Oppo и Qualcomm демонстрираха технологията вчера в Шенжен, Китай, като завършиха това, което нарекоха "първата в света демонстрация на 5G видео разговори, използвайки 3D структурирана светлинна технология". Прототипът беше модифициран Oppo R11s, съдържащ камера за наблюдение на дълбочината, която събира " цветна и 3D информация за дълбочината на целевия обект, използвайки RGB и фотоапарата със структурирана светлина на телефона. Тези данни след това бяха изпратени през 5G връзка към таблет.

Шестмесечният график за пускане на услугата на Oppo предполага, че Oppo планира да включи своята 3D структурирана светлинна камера и 3D видеообаждаща система в първия си 5G смартфон, който се очаква да дебютира в началото на 2019 г.

Също интересно е, че Oppo предполага, че това е част от налагането на устройства, поддържащи "UR" (Ubiquitous Reality или "Универсална реалност"), вариация на виртуална и разширена реалност, фокусирана върху 3D и 5G технология. Независимо дали това стане хит или не, камерите и мобилните процесори стават все по-бързи, така че е все по-лесно си представим 3D Skype и FaceTime 3D.

Тагове: