Пандемията се оказа катализатор за преструктуриране на здравеопазването, тъй като рисковите капиталисти бръкнаха дълбоко в джоба си, за да осигурят рекордно ниво на финансиране на стартиращи предприятия, свързани с медицината, през 2020 г. Целта им беше да се използва моментът и да се разклати индустрията, която е прословуто устойчива на сътресения и промени.

Според последния доклад за състоянието на здравеопазването от изследователската фирма CB Insights стартиращите здравни компании и услуги са събрали 80.6 млрд. долара през 2020 г. спрямо 53.7 млрд. долара през 2019 г.

В доклада се отбелязва, че COVID-19 е разкрил неефективност в сегашните здравни системи, като в някои случаи подчертава необходимостта да се обърнем към инструменти като телемедицината при недостиг на ресурси и задължението да се намерят алтернативни средства за предоставяне на грижи, когато личното посещение на лекар става по-проблематично. Резултатът е внезапно ускоряване към дигитализиране на системите и желание да се намерят нови начини да се използва приливът на данни за пациенти.

Нарастващата инерция може да се наблюдава и през тази година, тъй като финансирането продължава да нараства стабилно.

Докато застаряващото население вече оказваше натиск върху системите за здравеопазване, пандемията изглежда най-накрая е създала плодороден терен, за да позволи на инвеститорите да повярват, че широко разпространените инвестиционни възможности са именно в рамките на стартиращите компании. CB Insights отчете рекордните 187 кръга за набиране на рисков капитал в здравеопазването, които достигнаха рекордни стойности през 2020 г.

Този по-бърз темп също помогна на стартъпите, които прилагат AI в здравеопазването, да наберат 2.3 милиарда долара само през Q4 2020. Това включва забележителни сделки като Human API, набрала 20 милиона долара за стандартизиране на здравните досиета с AI.

Снимка: shutterstock

Виж още: DxOMark похвали камерата на Google Pixel 5