Имаше време, когато новините за растящия брой на приложенията в Play Store бяха важни, но тогава и магазинът за приложения не се наричаше Play Store. След всичките тези години има повече приложения, отколкото се нуждаете - всъщност толкова много, че можем честно да се справим без по-старите. Сигурността е основна характеристика на последните актуализации на Android, но тези изоставени приложения не поддържат всички нови изисквания. По-късно тази година Google ще предприеме стъпки, за да гарантира, че приложенията от миналото няма да влияят негативно на сигурността ви.

Понастоящем Google изисква новите приложения и актуализациите на приложения да са насочени към API не повече от една версия след най-новата. Въпреки това има много стари приложения, които не са актуализирани от години. Google няма да премахне тези приложения от Play Store, но вероятно няма да ги виждате толкова често. По-късно тази година приложения, които изостават с повече от две версии на своя API, вече няма да могат да се инсталират или да се показват при търсене. Google казва, че повечето приложения в магазина спазват тези стандарти и няма да бъдат засегнати.

Тук има някои важни предупреждения. Приложенията, които сте инсталирали или закупили преди, ще продължат да бъдат видими дори след промяната. Просто новите потребители ще бъдат защитени от стария софтуер. Освен това ще видите по-стари приложения, ако използвате телефон или таблет със съответната версия на Android. Например телефон с Android 9 Pie (API 28) пак ще може да вижда приложения, насочени към API 28. Ако сте на 10-а или по-нова версия, тези приложения ще бъдат скрити.

Според Google, обосновката за тази промяна е проста. Ако използвате телефон с актуална версия на Android, естествено бихте очаквали всички тези разширени функции за сигурност да работят. Приложенията, насочени към по-стари нива на API, игнорират много от тях. Приложенията, които са били без актуализация в продължение на почти десетилетие, могат да бъдат направо опасни за пускане сега. ​​Промяната ще се извърши на 1 ноември 2022 г. Това дава на разработчиците известно време да се подготвят, но тъй като много от засегнатите приложения са изоставени, те най-вероятно ще изчезнат в неизвестността на онлайн пазара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тази функция в Android 13 може да означава края на SIM картите