Феновете на Android съставляват една доста голяма част от потребителите в световен мащаб и за това не е съвсем изненадващо, че те не само са заинтересовани от подобрения в операционната система, но и често имат желание да се включат в процеса по постигането им. Ангажираността е едно от най-големите предимства на Android и ето защо, когато става въпрос за един от най-нашумелите проблеми - сигурността, - това задължително е обвързано с действия от самите потребители. Обединяването на сили вече даде резултат: бяха разкрити цял набор от приложения, които застрашават всички ваши данни: Copy9, MxSpy, TheTruthSpy, iSpyoo, SecondClone, TheSpyApp, ExactSpy, FoneTracker и GuestSpy. Те се прочуха под наименованието “шпионски софтуер” и най-често се предлагат прикрити зад други приложения. Не са единични и случаите, в които те се маскират и като програми, с които загрижени родители да проследяват децата си или пък партньорите да упражняват “тих” контрол един върху друг. Познати още като stalkerware, те се изтеглят извън магазина за приложения на Google Play, поставят се на телефона без разрешение и са предназначени да изчезнат от началния екран, за да бъде избегнато тяхното откриване. Единственият по-осезаем признак е, че веднъж инсталирани, те могат да накарат телефона ви да прегрява или да забавя работата си. Добрата новина е, че тези приложения разчитат на злоупотреба с вградените функции на Android, което означава, че все пак някаква проверка може да бъде направена много бързо. Имайте предвид, че предприемайки тези действия, вие няма да изтриете вече събраната информация, а и по всяка вероятност следящият ще бъде предупреден какви ги вършите.

Google Play Protect

Всички Android устройства изглеждат претъпкани с какви ли не програми, за които не е съвсем ясно какви ги вършат. И ако ви се струва, че Google Play Protect е една от тях, може би трябва да помислите пак. Специалистите смятат, че това е една от най-добрите предпазни мерки за защита срещу злонамерени приложения за Android както на трети страни, така и в магазина за приложения. Това е само в случай, ако услугата е включена, защото, както можете да се досетите - следящият софтуер работи безпроблемно само ако Google Play Protect е деактивирана. Ето защо най-елементарната първа стъпка е да проверите настройките на функцията и да се уверите, че наскоро е извършено сканиране, което е завършило без някакви отклонения.

Проверете настройките си за достъпност

Второто слабо звено, на което разчита stalkerware, са точно настройките за достъпност. В случая се злоупотребява с оригиналната концепция на Android да предоставя на потребителите широк достъп до операционната система и нейните данни. Можете да ги разгледате, но имайте предвид, че понякога там могат да се крият приложенията за преследващ софтуер, маскирани с невинни имена като Accessibility или Device Health. Най-добре се консултирайте със специалист или поне направете проверка в интернет дали в списъка присъства нещо, което останалите потребители не откриват на своите телефони.

Администратор на устройство

След като сте въвели своите данни и акаунти, се очаква, че вие сте администратор на устройство, нали така? Не съвсем. Опциите за администратор на устройството имат подобен, но дори по-широк достъп до Android като функциите за достъпност. Те най-често се използват от компаниите, за дистанционно управление на телефоните на своите служители, деактивиране на функции и изтриване на данни, за да се предотврати тяхната загуба. Но те също така позволяват на приложения за преследване да записват екрана и да следят собственика на устройството. Бъдете особено бдителни, ако се натъкнете на нещо, скрито под наименованията System Service, Device Health или Device Admin.

Не на последно място - направете проверка на приложенията

Колкото и тривиално да звучи, възможно е приложението да е на абсолютно видимо място - просто да не предполагате, че то може да навреди. Отидете в настройките на Android, след което вижте приложенията си. Отново потърсете за System Service, Device Health или Device Admin. Имайте предвид, че подобни приложения имат широк достъп до вашия календар, дневници на обаждания, камера, контакти и местоположение.

Ежедневните дреболии

Имайте предвид, че дребни детайли като лесна за отгатване парола на телефон (четирите нули все още са любими на всички) и липсата на двустепенна верификация на e-mail и останалите акаунти също може да улесни недоброжелателите. Така че - дори и да не сте открили нищо, обърнете внимание на тези ежедневни дребнички подробности, които могат да застрашат вас и вашите данни.

Снимки: Shutterstock/Unsplash/Google

Виж още: Safari спира да съхранява пароли без потребителски имена