Традиционните кралици на красотата скоро може да се разделят със своите пояси и диадеми за такива, произведени от алгоритми. Конкурсът "Мис ИИ", организиран от Световните награди за създатели на изкуствен интелект (WAICAs), е първият по рода си конкурс, в който аватари, създадени с изкуствен интелект, се борят за виртуалния аналог на короната "Мис Свят".

Като изключим безупречните лица и кодове, участничките ще бъдат оценявани и по уникален набор от критерии. Ще бъдат взети предвид клишета от конкурси като красота и уравновесеност, както и отговорите на въпроси от интервюто като: "Ако можехте да имате една мечта, която да направи света по-добро място, каква би била тя?", а също и техническите умения, които стоят зад създаването на героините.

Идеалният ИИ модел ще трябва да бъде и достатъчно популярен. Ще бъде взето предвид и "социалното влияние", което се основава на броя на ангажираността на участниците и ръста на аудиторията им в платформи като Instagram.

Мис AI ще бъде подплатена от смесено жури от влиятелни хора и алгоритми. Влиятелните личности в сферата на изкуствения интелект Емили Пелегрини и Айтана Лопес ще допринесат с дигиталните си умения, а експертът по маркетинг Андрю Блох и историкът на конкурсите Сали-Ан Фосет ще предложат опит в реалния свят.

Очакват се заявки от всички генератори на изкуствен интелект - включително DeepAI, Midjourney или дори самостоятелно създадени модели - като 10-те най-добри участници ще бъдат обявени на 10 май.

Конкурсът "Мис ИИ" се открива почти 150 години след първия конкурс за красота в реалния живот, което показва драматичната еволюция на идеалите за красота. Като цяло конкурсът влиза в противоречие с позитивното за тялото послание на Dove, която наскоро се обяви против използването на изкуствен интелект за представяне на жени като част от бъдещото развитие на дългогодишната си кампания Real Beauty.

Наградите за победителките в конкурса "Мис ИИ" включват парична награда от 5000 долара, менторство и PR подкрепа за победителката, както и допълнителни образователни възможности и рекламна подкрепа за подгласничките.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.