Google най-сетне започнаха да работят по собствен умен часовник, който се очаква да излезе през 2022 г., твърди запознат с въпроса източник. Въпреки че Google са известни със своите телефони с марката Pixel и аксесоари към тях като безжични слушалки, технологичният гигант никога не е проектирал свой умен часовник. Това е изненадващо решение, след като е известно, че Google пуснаха Android версия за носими устройства още през 2014 г.

Часовникът с кодово име Rohan се разработва от хардуерния екип зад телефоните Pixel, а не от компанията за носими джаджи Fitbit, която Google купи по-рано тази година за 2.1 милиарда долара. Все още не се знае дали Google ще нарече предстоящия часовник Pixel Watch, но се твърди, че той ще следва модела на Pixel: а именно нагледен пример за потребителите и хардуерните производители за това, на какво е способна платформата на Google в правилни ръце. Очаква се часовникът да струва повече от един стандартен модел на Fitbit и да се конкурира директно с Apple Watch.

Часовникът ще има базови фитнес функции като брояч на стъпките и датчик за сърдечния ритъм.

В момента Google работи по най-новата версия на своята платформа за умни часовници Wear OS под номер три. За разлика от предишните версии на Wear OS, версия 3 се разработва в партньорство със Samsung и слива тяхната платформа Tizen с тази на Google. За момента обаче Wear OS 3 е налична само за Samsung Galaxy Watch 4, който работи с крайно модифицирана версия на новата операционна система, която заменя повечето услуги и приложения на Google с такива на Samsung.       

Снимка: Fitbit

Виж още5 причини, които правят серията Samsung Galaxy Watch4 едни от най-добрите смарт часовници на годината