Ако руските военни реализират своите планове, дроновете вече няма да се използват само за разузнаване, а ще бъдат част от арсенала на руската армия. Министерство на отбраната на Русия обяви, че започва снабдяването на няколко взвода със специални дронове, способни да носят бомби. Успоредно с това се разработват т.нар. миниатюрни бомби, които да бъдат носени и пускани от летящите машини. Решението е отговор на скорошни атака в Сирия, където бойци на ИДИЛ са нападнали руска база с комерсиални дронове, модифицирани да носят експлозиви.

Засега няма срок и технически детайли за появата на бойните дронове и е лесно да бъдем скептични, имайки предвид, че Русия обича периодично да прави гръмки изказвания за военната си технология. Така например нейната програма за свръхзвукови ракети Авангард не се развива съгласно очакванията. В същото време идеята за дроновете е доста консервативна и съответно има по-голям шанс за успех.

В нейния случай особен повод за притеснение дава ефективността на машините. Дроновете могат да се движат бързо, но ще им е трудно да преодолеят опитни стрелци или също набиращата скорост антидронна технология. Те биха били най-полезни в зони, където е по-трудно да ги забележиш и атакуваш директно като тесни градски улици или на закрито, както и срещу бойци, които не са подготвени за подобни технологични изненади.

Каквото и да стане, е ясно, че роботиката ще играе все по-важна роля в бойното поле на близкото бъдеще.

Виж още: Ембаргото върху Huawei ще е "невероятно вредно" за засегнатите страни