Проверихте ли дали вашият Android телефон е съвместим с Android Wear устройства?

Ако не попадате в списъка на поддържаните устройства, то трябва да знаете, че не сте единствените, защото само една четвърт от всички Android устройства ще могат да работят с умните часовници и устройства, задвижвани от Android Wear.

Проблемът е толкова стар, колкото и самия Android: много от Android телефоните днес използват стара версия на софтуера или това е така наречената фрагментация (нееднородност).

Ако не ви се вярва може да посетите официалния Developer Android сайт, в който са посочени, данните за разпространението на различните версии на Android. В момента 4.4 KitKat присъства на 13.6% от Android телефоните. Android Wear часовниците, междувременно, се нуждаят от Android устройства с версия на софтуера 4.3 или по-нова, за да могат да работят.

Сбора от Android 4.3 и 4.4 е 23,9%. С други думи, по-малко от 1/4 от Android телефоните в момента, които са в употреба, могат да се свържат с Android Wear часовник.

Разбира се напред във времето повечето хора ще си купят нови телефони, рано или късно, но това няма да се случи за една нощ. Това от своя страна поставя производителите на Android Wear устройства в трудно положение, тъй като първата вълна от Android Wear часовници ще срещне "стена" от хора с несъвместими телефони т.е. продажбите ще бъдат ниски.

Например ще е много трудно да направите подарък на ваш близък с часовник с Android Wear, ако не знаете точно коя версия на софтуера носи Android телефона му. Неприятно, нали?

 

Виж още: Android L ще подобри аудио обработката и ще намали входната и изходна латентност