Главният изпълнителен директор на Telegram обвини Apple, че разрушава мечти и съсипва предприемачеството с правилата на App Store, по-конкретно - 30% комисиона на компанията, налагана върху покупки в приложения за разработчици, които правят над 1 милион долара годишно.

Пишейки в своя канал в Telegram, Павел Дуров каза, че Apple е информирала платформата за съобщения, че няма да може да позволи на създателите на съдържание да използват методи за плащане на трети страни за продажби. Telegram позволява на създателите на съдържание да предлагат достъп до канали или отделни публикации, за което потребителите могат да плащат с метод на плащане на трета страна, а не чрез системата за покупки в приложението на Apple.

Дуров каза, че Apple не е „доволна от създателите на съдържание, които монетизират усилията си, без да плащат 30% данък“, и че Telegram няма друг избор, освен да деактивира платените публикации и канали в приложението си за iOS. „Това е просто още един пример за това как монополист с трилиони долари злоупотребява с господството си на пазара за сметка на милиони потребители, които се опитват да монетизират собственото си съдържание“, продължи Дуров.

Дуров обвини Apple, че вреди на предприемачите с данъка си ‌App Store‌, който изисква 15% или 30% комисиона за Apple за повечето покупки в приложения. Дуров призова регулаторите в ЕС, Индия и по света да „започнат да предприемат действия“.

Някои създатели на съдържание започнаха да използват ботове за плащане на трети страни, за да продават достъп до отделни публикации в своите канали в Telegram. По този начин създателите на съдържание можеха да получат близо 100% от това, което абонатите им плащат.

„За съжаление получихме съобщение от Apple, че не са доволни от създателите на съдържание, които монетизират усилията си, без да плащат 30% данък на Apple. Тъй като Apple има пълен контрол върху своята екосистема, нямахме алтернатива, освен да деактивираме такива платени публикации на iOS устройства“, пише Дуров.

Това не е първият път, когато руснакът говори срещу Apple. През август главният изпълнителен директор се нахвърли върху Apple срещу нейните „неясни“ правила на App Store.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?

 

Тагове: