Ако използвате Microsoft Ofiice, то най-вероятно сте забелязали, че от няколко дни се появява съобщение, че той скоро ще бъде „подменен“ от Microsoft 365. Въпреки че името се струва доста познато на повечето потребители, явно някои неща ще останат в миналото, а новите програми ще пристигнат с няколко нови функции. Но нека да обърнем внимание на най-основните от тях: най-забележимото е, че през следващите няколко месеца мобилната и настолната версия на приложението ще получат нов облик и икони. Microsoft 365 е много подобен на Microsoft Office, като основната разлика е цената – Microsoft 365 е месечна абонаментна услуга, а Microsoft Office е еднократна покупка. Това означава, че потребителите, които се абонират за Microsoft 365, ще имат най-новите актуализации, докато тези, „останали“ в Microsoft Office, ще трябва да закупят най-новата версия на софтуера. Все пак всички могат да са спокойни, че независимо от избора никаква информация няма да бъде изгубена. Актуализацията ще е автоматична и няма да окаже каквото и да е въздействие върху съществуващите акаунти, профили, абонаменти или файлове.  
Очаква се Microsoft 365 да служи като център за всички потребителски файлове в продуктите на компанията, което ще спомогне потребителите да споделят по-бързо файлове и по-интуитивно да ги обсъждат в организираните в това пространство виртуални срещи.

Освен това Microsoft 365 ще предлага на потребителите един вид „емисии“ - информация за графика на срещите за деня, актуализации на файлове и всякакви подробности от този тип.  


Но може би най-голямо внимание привлече новата услуга на Microsoft, наречена Microsoft Designer. Той много ще наподобява DALL-E и Stable Diffusion, което означава, че потребителите ще могат да генерират изображение от текст с минимални усилия. Според компанията предназначението му е широкообхватно - от създаването на поздравителни картички и публикации в социалните медии до илюстрации за презентации на PowerPoint и лога за бизнеса. Или иначе казано - това е clip art от ново поколение. На този етап Microsoft Designer все още не е готов за експлоатация, но е в период на тестване. След като бъде готов, приложението ще бъде достъпно както за безплатно самостоятелно ползване, така и като изпълнена с повече функции версия, която ще бъде достъпна за онези, заплатили абонамент за Microsoft 365.  
Освен това Microsoft добавя и подобна услуга за търсачката си Bing. Според блога на Microsoft Image Creator ще помогне на потребителите „да вдъхнат живот на [своите] идеи“. Както Microsoft Designer, така и Image Creator се захранват от DALL-E 2 - генератора на изкуство с изкуствен интелект, създаден от OpenAI. През 2019 г. Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI и има ексклузивен лиценз да използва своя текстов генератор AI GPT-3. 
Microsoft 365 получава още една добавка - инструмента за редактиране на видео Clipchamp. Microsoft придоби софтуера през миналата година, като сега можете да го изпробвате безплатно онлайн. Освен това приложението е достъпно както с абонамент за Microsoft 365, така и в Windows 11.  
Изкуственият интелект се появява на още едно място - в персонализираната странична лента на Edge. Тази функция използва AI, за да анализира информация като цени, отстъпки и друг вид информация, придобита от цялата мрежа, за да ви помогне да спестите време и потенциално пари. Освен това ще можете да видите историята на покупките си, да проследите доставките на поръчки и да виждате всякаква полезна информация без допълнителна добавка за браузър. 
Microsoft Office беше представен през вече далечната 1990 година и за тези 32 години е преминал през множество трансформации. Колкото и критиците да не са склонни да признаят, програмите от „пакета“ се наложиха като задължителни за почти всяко работно място и определено може да се каже, че продължават да доминират на пазара.  
На тези, които не могат да преглътнат тежката раздяла, Microsoft обеща, че ще продължи да предлага единични програми като например Word, Outlook и Excel за потребители на Office 2021 и планове на Office LTSC. 
Очаква се Microsoft 365 да стане факт при по-голяма част от потребителите през следващите няколко месеца. 

Снимки: Microsoft

Виж още: Време е за Microsoft - нови цветове и малко изненади