Следи ли Google сърфирането ни в мрежата дори когато използваме режим Incognito? Според съдия Луси Кох Google откровено е заблудил потребителите, като не им е казал, че все още събира данни дори в режим за запазване на личното пространство в мрежата.

Според съдията това е достатъчно основание за колективен иск срещу гиганта и Google ще трябва да отговаря в съда. В основата на иска е обвинението, че Google подвежда потребителите, като им казва, че предоставената от тях информация не се вижда дори когато специфично наблюдава тяхното поведение. Интернет гигантът твърди, че след като са се съгласили на общите условия на политиката за сърфиране, хората трябва да знаят, че Google събира данните. Incognito не значи невидим и сайтовете все още могат да виждат потребителската активност.  

Действително ограниченията на този режим са познати на по-опитните потребители, които знаят, че той спира появата на сайтовете във вашата локална история на търсенето, а не блокира идентификацията ви от тях. Не е ясно обаче доколко обикновените потребители разбират как функционира режимът. Ето защо едно съдебно дело може да накара Google да обявява на разбираем език на потребителите каква информация събира и каква не.

Снимка: Google

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година

Тагове: