Опасният бъг Heartbleed засегна огромна част от компютрите на потребители по целия свят. В резултат на това, някои от най-големите технологични компании, в лицето на Google, Microsoft и Facebook започват общи действия с цел противодействие на Open SSL уязвимостта, която причинява Heartbleed.

Новият проект се нарича Core Infrastructure Initiative, формиран от Linux фондацията и посветен на влагането на пари в критична софтуерна инфраструктура. Изпълнителният директор Джим Землин казва, че след Heartbleed, е станало ясно, че нещо трябва да се промени. "След като сме готови да актуализираме нашия софтуер и да сменим нашите сертификати, какво можем да научим? Какво може да се направи по различен начин?", казва той.

Linux фондацията не насочва парите! Землин описва ролята й повече като "място за задържане на парите", докато членовете решат къде трябва да отидат те. Тези членове са гигантите Google, Microsoft и Facebook, заедно с хардуерните компании като Intel и Fujitsu, както и облачните услуги като Rackspace и Amazon Web Services. Всеки един се ангажира да дарява най-малко 100,000 щатски долара на година през следващите три години. С дванадесет компании на борда, това означава, че вече са натрупани 3,60 милиона щатски долара!

Но Heartbleed и Open SSL не са единствената цел на този проект. ModSSL, PGP и OpenCryptolab също бяха посочени като потенциални проекти, които инициативата може да подкрепи. По-важното е, че създателите се надяват, че проектът ще разкрие нови приоритети, след като всички заинтересовани страни се срещат редовно. "Надяваме се, че след пет години, когато погледнем назад, ние ще казваме, че едно от нещата, които научихме, беше, колко важно е да се вземат активни решения", казва още Землин.

 

Виж още: Що е то Heartbleeding бъг и как да се защитим от него?