Тим Бърнърс-Лий, който е един от архитектите на World Wide Web, продава сорс кода на оригиналния уеб браузър като NFT. Търгът, организиран от Sоthesby’s, включва не само кода, но и писмо от самия Бърнърс-Лий, векторна графика, която може да бъде принтирана като плакат, и 30-минутно видео без звук, което показва как се въвежда кодът. Приходите от аукциона ще отидат за благотворителни каузи, организирани от Бърнърс-Лий.

Кодът съдържа елементи от световната мрежа, които са ни познати и днес, като опция за работа с HTML документи и протокол и дори възможността да принтирате уеб страница. Според Бърнърс-Лий NFT жетоните са естествен избор за кода, тъй като могат да запазят автентични основните на съвременния интернет.

Купувачът на този жетон обаче ще има проблем да подкара най-първата версия на WWW, тъй като това е много ранно копие на сорс кода и не може да се компилира лесно. Дори ако оригиналният браузър заработи някак, сайтовете, които в момента все още могат да работят добре с него, са прекалено малко.

Снимка: BBC

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера