Не се замисляме често за SIM картата в телефона си, но тя безспорно има едни от най-важните функции за свързване. Без SIM карта телефонът ви няма да се свърже с мрежа и ще останете без 4G, 5G, функции за разговори и изпращане на текстови съобщения. Това е една от причините, поради които много хора предпочитат да използват телефони с две SIM карти, тъй като могат да останат свързани чрез втората мрежа, ако първата спре да функционира. Ако това е било ваше притеснение, нова SIM технология ви позволява да използвате една SIM карта, за да опаковате две SIM карти, така че да запазите винаги включената свързаност.

CSL Group обяви новата технология rSIM, съкращение от Resilient SIM. rSIM твърди, че използва патентована технология, за да проверява собствената си мрежова свързаност и да превключва доставчиците автоматично, ако и когато настъпят смущения. rSIM съхранява два независими профила на мобилни оператори на една SIM карта, така че винаги да имате резервна телекомуникационна връзка със себе си. Deutsche Telekom IoT и Tele2 IoT бяха обявени за първите партньори на rSIM в областта на свързаността.

rSIM твърди, че тества връзката на вашето устройство директно от самата SIM карта, въпреки че дава възможност на устройството да се свърже с роуминг мрежи, за да възстанови връзката. Превключването към резервен профил става само когато роумингът не успее да възстанови връзката.

Според нашето разбиране rSIM няма да преобразува автоматично устройства с една SIM карта в устройства с две SIM карти (тъй като често е необходим допълнителен хардуер като приемо-предаватели и дори е необходимо издаването на допълнителен IMEI). Но технологията може да ви бъде полезна, ако основната цел на притежаването на втора SIM карта е за резервна свързаност.

Що се отнася до телефоните, все още можете да си купите телефони с два слота за SIM карти или такива, които поддържат профили eSIM за конфигурация с две SIM карти. Но наличието на rSIM като опция ще бъде оценено в случаи на употреба като IoT, където дори най-малките прекъсвания могат да бъдат затормозяващи, а не е задължително да имате втора активна връзка през цялото време.

Снимка: rSIM

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение