YouТube каналът на RKade е изцяло за „игри, каквито никога не сте виждали“, и трябва да признаем, че никога досега не сме виждали двама души да изграждат 4.8-метрова клавиатура от нулата. Постижението изглежда се стреми към (в момента свободното) място в Световните рекорди на Гинес за „най-голямата клавиатура“, въпреки че, както двойката RKade ще разбере, Световните рекорди на Гинес са особени.

Забавното видео ви превежда през ускорена версия на трудоемкия процес, чрез който водещите на канала първо изграждат клавишите, изработени от картон, преди да бъдат боядисани и поставени надписи. Те са проектирали необичайно голямо оформление, отпечатали са много 3D персонализирани компонентни части за монтажа и са инсталирали „пружини“, за да накарат ключовете да изскачат обратно.

Това е конструкция, която е поравно техническа изобретателност и доброто старомодно цапане на ръцете. Има няколко засечки по пътя, макар че най-голямата е, когато дървото, което са използвали за конструиране на рамката, започне да се изкривява, което налага пълно разглобяване и преправяне на рамката на клавиатурата с плочи от дървесни частици.

Цялата огромна структура работи чрез стандартна клавиатурна платка, която се намира под конструкцията, като всеки клавиш активира лостов превключвател, който е свързан към него. Моментът, в който се натисне един от тези гигантски клавиши и на екрана се появи буква, е нещо като магия.

Излишно е да казваме, че RKade използваха своето творение, за да играят игра за писане от типа на The Typing of the Dead. Уловката е, че играчът с най-нисък резултат трябваше след това да напише Never Gonna Give You Up като наказание. Както бихте предположили, много по-лесно е да изпишете всичко с умно използване на клавишни комбинации. Когато клавишите са на няколко десетки сантиметра един от друг обаче, време е да се напрегнете физически.

И още: двойката не влезе в Световния рекорд на Гинес. Очевидно защото дизайнът им не е базиран на съществуваща клавиатура, но на кого му пука, това нещо оправдава собственото си съществуване.

Това не е първият и със сигурност няма да е последният опит за създаване на гигантска клавиатура. Razer донесе гигантски модел на CES 2018, който беше около десет пъти по-голям от стандартния размер, но в сравнение със сегашния изглежда малко малък.

Снимка: YouTube/RKade

Виж още: Колко далече е Meta от метавселената си?