Въпреки закъсненията и ограничените доставки портативната конзола за игри Steam Deck на Valve успя да запази лоялни последователи и постоянен поток от фенове. Примамката да можете да играете компютърни игри навсякъде стана толкова силна, че Steam Deck вече си намери няколко конкуренти. Повечето от тях идват със същия общ дизайн като Steam Deck, което до голяма степен означава масивно устройство с екран между контролите. Малък брой обаче са тръгнали в друга посока, като например използването на дизайн на мини лаптоп с някои бутони на геймпада и джойстици. Една конкретна алтернатива се опитва да съчетае най-доброто от двата свята, като предлага компютър за игри в удобен за пренасяне размер, който крие истинска физическа клавиатура вътре.

Идеята да можете да играете игри навсякъде съществува от десетилетия, откакто първите устройства Game & Watch се появиха на пазара. Портативни конзоли като Game Boy и PSP помогнаха да поддържат пламъка жив, но вероятно успехът на Nintendo Switch възроди масовия интерес към този вид мобилни игри. Възможността за превключване между ръчен и докинг режим определено има своята привлекателност, особено когато някои игри не могат да се играят само с геймпад, като стотиците заглавия, налични за компютри.

Съвременните преносими компютри за игри, сред който е и Steam Deck, всъщност не са първите по рода си. Въпреки че концепцията изглежда нова за масовото съзнание, има няколко компании, произхождащи от Китай, които се занимават с тази пазарна ниша. GPD, който започна като производител на преносими компютри за игри с Android, ще пробва отново късмета си в света на преносимия гейминг компютър, с което може да изпоти конкурентите си начело с Valve.

GPD ще предложи един преносим компютър за игри, въпреки че в момента е ангажиран в кампания, финансирана от крайните потребители, за друго такова устройство. За разлика от Steam Deck и неговите конкуренти обаче GPD Win Max 2 всъщност е 10-инчов лаптоп, който има вградени контроли за игри. Както можете да си представите, това може да не е най-доброто за портативния сценарий, но ще се хареса на геймърите, които също искат да използват същия компютър за сериозна работа.

Предстоящият GPD Win 4 пък е истинско ръчно устройство и на пръв поглед не изглежда да се различава от другите на пазара. Тайната му обаче е, че неговият 6-инчов екран се плъзга нагоре, за да разкрие малка физическа клавиатура отдолу. Остава да видим дали дизайнът ще бъде подходящ за писане с палец, но обещава да е значително по-добър от капацитивното стъкло, което използваше неговият предшественик.

GPD Win 4 ще работи с процесор AMD Ryzen 7 6800U с графика RDNA 2: чипсет, който изглежда е любим сред производителите на ръчни компютри. От тези подробности почти изглежда, че ще бъде достоен съперник на Steam Deck, но има няколко уговорки които могат да развалят забавлението. Най-голяма ще бъде цената, тъй като тези устройства обикновено започват от около 900 долара, което е значително по-високо в сравнение дори с най-високата конфигурация на Steam Deck. GPD Win 4 е по-мощен, разбира се, но някои може да се чудят дали си струва просто да платят цената на лаптоп вместо това.

Снимка: GPD

Виж още: Steam Deck 2 официално ще има