Първата презентация на Google за разработчици на новата операционна система Android 13, идваща с кодовото име Tiramisu, е ще се състои след няколко месеца, но изтекли екранни снимки предполагат, че като част от следващата голяма версия идват няколко подобрения в начина на използване и качеството на живот. Трябва да се отбележи, че Google предлага и нова „кредитна система“ за приложения, за да оптимизира изразходването на батерията.

Една от новите функции е възможността за задаване на различен език за отделни приложения, което е предимство за многоезични потребители, които могат например да настроят своето приложение за пазаруване на местния си език, без това да засяга останалата част от системата. Докато някои програмки понастоящем поддържат множество езици при техните собствени настройки, внедряването на функцията на Google Panlingual ще доведе до още по-лесна употреба на любимия софтуер.

Друга предстояща функция е добавянето на разрешения за визуализиране на известията на приложенията, което да помогне за намаляване на спама и по-малко разсейване. Android вече разполага със стабилна система за справяне с известията по приоритет и тип и може да ги блокира направо. Тази по-нова реализация обаче предлага по-опростен, но по-мощен подход за загрижените потребители, който им позволява да активират/деактивират известията за приложения, подобно на това, как се процедира с други разрешения като за използване на камера, местоположение или микрофон.

Въпреки че все по-актуалната загриженост за живота на батерията продължава да се решава с предложения с все по-голям капацитет, Google се стреми да представи друга софтуерна функция за оптимизиране на батерията, наречена „Икономия на ресурсите на Android“, или TARE. Тази функция по същество балансира използването на приложенията с живота на батерията, като използва съществуващите приложни програмни интерфейси (API) на Android и услуги за управление на приложенията въз основа на нивото на батерията.

В допълнение към вече въведените активни и пасивни мерки за запазване на батерията TARE може потенциално да доведе до по-дълги времена между зарежданията на телефона, тъй като разработчиците допълнително оптимизират своите приложения (или са мотивирани да го правят), което води до по-малко потребление на енергия. Потребителите на Android могат да очакват по-интересни нови открития, когато първата превю версия за разработчиците с кодово име Tiramisu наближи пускането си някъде в средата на февруари.

Снимка: XDA Developers

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография