Стартъп, предлагащ уеб браузър, фокусиран върху бизнес нуждите на предприятието, надхвърли оценката от милиарди долари, въпреки че стартира само преди няколко седмици.

Island излезе от сенките в началото на февруари, но вече е постигнал статут на еднорог благодарение на кръг от финансиране от серия B от 115 милиона долара, който оценява компанията на 1.3 милиарда долара. Въпреки че продуктът беше в процес на разработка в продължение на две години преди пускането на пазара, Island все още е сред най-бързите стартиращи фирми, които постигат този крайъгълен камък.

Кръгът на финансиране беше воден от фирмата за рисков капитал Insight Partners, която преди това е инвестирала в Shopify, Qualtrics и DocuSign, всички от които имат пазарна капитализация от милиарди долари. Други инвеститори включват Sequoia Capital, Stripes и Cyberstarts.

Основната разлика между браузъра на Island и подобните Google Chrome или Microsoft Edge е повишеният фокус върху киберсигурността. Според Island типичните браузъри са напълно неподходящи за използване в бизнес контекст въпреки повсеместното им разпространение в професионалната сфера днес.

„Най-широко разпространеното приложение в предприятието е браузърът, но това е дизайн, базиран на потребителите“, казва главният изпълнителен директор на Island Майк Фей пред TechCrunch.

„Потребителите искат да имат безкрайна свобода; те искат да могат да инсталират всичко, да отидат навсякъде и да правят какво ли не с браузъра си без никакви проблеми. Предприятието обаче иска да се увери, че клиентските им данни са безопасни, че тяхната критична информация е защитена и че получават добро изживяване.“

Въпреки че услугата на Island е изградена върху същия двигател на Chromium като много популярни браузъри и следователно има познат интерфейс, тя поставя редица ограничения върху начина, по който крайните потребители могат да взаимодействат с мрежата.

Например браузърът Island дава на екипите по сигурността контрол върху прости функции като копиране и поставяне, заснемане на екрана и изтегляне на съдържание. Той също така поставя ограничения за видовете разширения, които могат да бъдат инсталирани, и домейните, които могат да бъдат посещавани.

Отделно услугата дава на IT администраторите достъп до усъвършенствани инструменти, които помагат за защитата на SaaS приложенията и предотвратяват изтичането на данни, както и пълна представа за всички внедрявания, за да помогне за идентифициране на източника на инциденти възможно най-бързо.

„Браузърът създаде изцяло нов начин на мислене за работата в предприятието. Чрез фундаментално трансформиране на работната среда, за да бъде защитена по дизайн, Island Enterprise Browser позволява на организациите да постигнат изцяло нови нива на сигурност, производителност и IT ефективност“, добавя Фей.

„Новите инвестиции от Insight Partners и увеличените инвестиции от нашите първоначални партньори за финансиране потвърждават съответствието ни с продуктовия пазар, ускоряват инерцията ни и подчертават огромната възможност пред нас.“

Снимка: Pikrepo

Виж ощеGoogle твърди, че Chrome за macOS е по-бърз от Safari