Samsung Display обяви, че е разработил истински "нечуплив" дисплей, след като получи сертификат от Underwriters Laboratories, за да потвърди претенцията. Базовата характеристика на панела е, че той е направен от гъвкава OLED технология, подобно на много от съвременните телефони на Samsung, но в този случай има субстрат, който е проектиран така, че да не се поддава при повтарящо се въздействие.

Традиционният начин да имаш суперздрав екран е просто да втвърдиш покритието, което е над него. Производителите на часовници са покривали дисплеи със синтетичен сапфир от години, който е много по-силен от традиционното стъкло, което се намира при телефоните. Синтетичният сапфир е изключително трудно да се счупи, когато се подсили правилно от хардуера на телефона, и когато е комбиниран с OLED панел, целият пакет е много здрав. Но в крайна сметка може да се счупи, защото е крехък. Този "нечуплив" панел от Samsung е покрит с укрепена пластмаса, а не със стъкло, което го прави гъвкав по време на удара.

Samsung твърди, че използваната укрепена пластмаса тук е много подобна на стъклото по отношение на нейната пропускливост (до каква степен светлината може да премине) и твърдост, като същевременно е значително по-гъвкава. При тестването на Underwriters Laboratories панелът на дисплея беше подложен на 26 последователни изпускания от един метър без повреди и продължи да работи при екстремни температури. Samsung отбелязва, че панелът също е тестван за изпускания от един метър и половина или доста над текущия стандартен тест отново без проблем.

Въпреки че дисплеят може да не е лесно чуплив, проблемът при пластмасовите дисплеи е доколко може да издържи на драскотини при продължителна употреба. Последния път, когато Motorola опита това, експериментът определено не проработи за компанията.

Този тип панел е все още не може да се използва в комерсиалните смартфони, така че не се надявайте на Galaxy Note 9 - или на Galaxy S10 - да има нещо подобно. На този етап Samsung не казва дали това се разработва само за потребителска електроника. Компанията отбелязва, че може да се използва добре и в други приложения като конзоли на автомобилни центрове, мобилни военни устройства, преносими игрови конзоли и таблети, фокусирани върху образованието - много е лесно да разберете защо всяка от тези области може да се възползва от здравия екран, който също така е направен да издържи на допълнителен тормоз, без да се счупи.

Тагове: