Компанията TSMC, която прави чипове за Apple, Qualcomm, AMD и много други големи технологични компании, предупреди, че недостигът на процесори може да продължи чак до 2022 г. Според TSMC търсенето продължава да бъде високо и реалистично едва през 2023 г. компанията ще може да посрещне свободно нуждите на своите клиенти.

По този начин TSMC се съгласи с изказаното преди дни мнение на шефа на Intel Пат Гелзинджър, който предупреди, че ефектите от кризата ще се усещат още няколко години. Към разбирането, че за изграждането на необходимия капацитет са нужни около две години, се присъедини и Nvidia, изтъквайки, че поне до края на 2021 г. търсенето ще продължи да надминава предлагането.   

Глобалният недостиг на чипове засегна всякакви бизнеси от автомобилостроенето до конзолите. Някои автопроизводители като Toyota и Nissan трябваше да намалят производството, докато всеки, който търси ъпгрейд на своята геймърска конфигурация, изпитва трудности с намирането на нови видеокарти, процесори и конзоли.

TSMC има поне добри новини за своите клиенти в автомобилния бизнес, защото очаква  доставките на чипове да се подобрят през следващото тримесечие.

Компанията признава, че работи на 100 процента натоварване и вече планира да инвестира 30 милиарда долара, за да подобри работния си капацитет, като други 12 милиарда долара ще отидат за построяването на завод в Аризона.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега