Само преди седмица чухме, че новият 20 Gbps USB 3.2 стандарт ще се появи в първите устройства по-късно тази година, а сега Intel разкри, че работи по още по-бързата USB4 връзка. На представяне в Тайван компанията говори за параметрите на следващото поколение USB стандарт, който отново ще използва два канала, за да постигне вече 40 Gbps скорост, дори и по съществуващите 40 Gbps-сертифицирани USB-С кабели.

Освен това Intel ще предложи стандарта Thunderbolt 3 на производителите с отворен лиценз. Самият USB4 ще включва тази технология и така на практика ще се превърне в „новия“ Thunderbolt 3. С други думи USB4 на практика ще бъде „майката“ на всички жични връзки и ще бъде готов за по-мощни PCIе и DisplayPort устройства.

Това е добра новина за крайните потребители и означава, че 40 Gbps ще бъде новата базова скорост за всички бъдещи USB портове. Това пък най-вероятно ще  направи разпространението на стандарта в различните продукти по-бързо, отколкото това стана с Thunderbolt 3.

USB4 все още е в своя ранен етап и повече подробности около техническите параметри на стандарта ще имаме най-рано в средата на годината.

MADE IN CHINA: Китайските открития, които промениха света

---

Най-интересните сайтове и приложения, с които да уплътните точно един час свободно време

Тагове: