Според Едуард Тиан - ръководителя на лабораторията за технологии за зареждане в Oppo - едносекундно зареждане на смартфон батерия от 0 до 100% може да се появи в бъдеще.

В интервю за Tech Radar той коментира, че се намираме в момент, в който можем да заредим смартфона си само за 15 минути. Това е вярно, ако имате налично зареждане от 150 W за вашето устройство. Такъв е случаят с Realme GT Neo 3 например, който идва от Realme, дъщерната компания на OPPO. Това устройство също може да се зарежда до 50% само за 5 минути.

Преди няколко години подобни числа изглеждаха недостижими. Сега сме на този етап, но изглежда, че технологията за зареждане няма ограничение. Тиан казва: „Като технически инженер в областта на бързото зареждане работата ми е да прекрачвам ограниченията. Ще продължим да изследваме, докато един ден телефоните не могат да бъдат напълно заредени за една секунда“.

Само за да бъде ясно, това няма да стане скоро. Oppo не е близо до постигането ѝ или нещо подобно, но Едуард Тиан вижда възможност за това. Вероятно обаче ни предстои дълъг път, за да стигнем дотам.

Тиан посочва, че достигането до такива точки не е лесно. Той уточнява: „Увеличаването на скоростта на зареждане не е най-предизвикателната част [от тази цел за една секунда]. За да осигурим добро изживяване с бързо зареждане на потребителите, трябва да вземем под внимание повече аспекти, като безопасност, температура на зареждане, енергийна плътност на батерията, размер на зарядното устройство, живот на батерията и т.н.“.

Едуард Тиан даде и някои съвети за навиците за зареждане. Той каза, че някои потребители обичат да държат батерията на 100% или 0% дълго време. Това може да повреди батерията. Същото важи и за използването на телефона при висока температура.

Това не е точно новина, но си струва да се спомене още веднъж. Смартфоните обаче са оборудвани, за да избегнат подобни сценарии, така че това не е голям проблем за потребителите. Много телефони имат опцията да се зареждат до определена точка или да свързват времето за зареждане към своята аларма и т.н.

Снимка: Unsplash

Виж още: Въпреки че спря продажбите в Германия, Oppo обещава да остане в Европа