Гласовете, генерирани от изкуствен интелект, могат да бъдат добри или лоши - всичко зависи от намерението на потребителя. Как ефективно да се справим с потенциала за злоупотреба е голям въпрос, но Федералната комисия по комуникациите на САЩ вече предприе стъпка за ограничаване на поне една от възможностите за злоупотреба, като забрани генерираните от изкуствен интелект гласове в обажданията по телефона.

Това са автоматизирани телефонни обаждания, които възпроизвеждат предварително записано съобщение, обикновено използвани за телемаркетинг или политически кампании. В най-добрия случай те са досадни, но с развитието на изкуствения интелект стават особено опасни, тъй като вместо произволен глас човек може да чуе Клинт Истууд, Грегъри Пек или президента на САЩ Джо Байдън. Последното се случи през януари, когато фалшив глас на Байдън се обади на повече от 20 000 души, призовавайки демократите да не гласуват.

Измамата по телефона очевидно е незаконна, но новото правило на регулатора прави незаконно самото използване на изкуствен интелект за генериране на гласовете, използвани в обажданията. Агенцията заяви, че новият регламент разширява "правните пътища, чрез които щатските правоприлагащи органи могат да подведат тези извършители под отговорност съгласно закона".

"Злонамерени страни използват гласове, генерирани от изкуствен интелект, в нежелани обаждания, за да изнудват уязвими членове на семейството, да имитират известни личности и да дезинформират избирателите. Предупреждаваме измамниците, които стоят зад тези обаждания", заяви председателят на FCC Джесика Розенворсел при обявяването на новото правило. "Главните прокурори на щатите вече ще разполагат с нови инструменти, за да се борят с тези измами и да гарантират, че обществеността е защитена от измами и дезинформация."

Декларативното решение е взето по силата на Закона за защита на потребителите на телефонни услуги, който позволява налагането на глоби в размер от 500 до 1500 долара за всяко нарушение - тоест за всяко обаждане. Както можете да си представите, това може да се събере адски бързо: през август 2023 г. FCC наложи глоба от 300 млн. долара на извършителите на измама с роботизирани обаждания за автогаранции, които са направили повече от пет милиарда роботизирани обаждания на повече от 500 млн. телефонни номера в рамките на три месеца.

Двама от "централните играчи" в измамата с автогаранции вече са получили доживотна забрана за извършване на телемаркетингови обаждания от Федералната търговска комисия на САЩ и щата Тексас.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази концепция показва, че Windows 7 може да бъде релевантен дори днес (ВИДЕО)